Watercubs & Kivisilmän

työskentelevät näyttelynewfoundlandinkoirat

Esittely Koiramme Uutisia Pentuja Harrastukset Artikkelit Kuvagalleria
Turkinhoito Käyttäytyminen ja koulutus Turkin värityksen periytyminen Terveys ja raakaruokinta Lisätietoa rodusta ja rodun historia Vesipelastus ja
-koulutus
Sekalaista

 

NEWFOUNDLANDINKOIRIEN VÄRIPALETISTA

kirjoittanut: Marika Mäntylä


Yleistä väreistä
 

valkomusta ruskea
harmaa & beige black & tan
valkoharmaa valkoruskea
nokipilkut väripaletti

 

Mitä värigeenejä löytyy mustista nöffeistä?

1) AABBDDSStt

Musta koira, jonka jälkeläiset ovat mustia riippumatta siitä, mitä värejä jalostuspartneri kantaa. T-sarja voi olla tt:n lisäksi yhtä lailla TT tai Tt, sillä pilkut/pilkuttomuus eivät näy mustassa koirassa.

2) A-B-D-S-T- (tai tt)

Edellisen tavoin musta koira, mutta riippuen siitä, onko viivalla merkitty geeni a/A, B/b, D/d, Ss, periyttää sopivan partnerin kanssa myös resessiivistä väriä. Tavallinen. Eri vaihtoehdot kohdissa 3 -6.

3) A-BbD-S-T- (tai tt)

Musta koira, joka kantaa ruskeaa alleenia ja voi tuottaa ruskeita jälkeläisiä sopivan partnerin (Bb tai bb) kanssa. Tavallinen.

4) AatB-D-S-T- (tai tt)

Musta koira, joka kantaa black and tan –väriä. Voi tuottaa black and tan –värisiä jälkeläisiä Aat-koiran kanssa. Harvinainen.

5) A-B-DdS-T- (tai tt)

Musta koira, joka kantaa harmaata väriä tuottavaa laimennusgeeniä. Voi tuottaa Dd tai dd-koiran kanssa harmaita jälkeläisiä. Harvinainen.

6) A-B-D-SspT- (tai tt)

Musta koira, joka kantaa landseer-väritystä tuottavaa alleenia. Mikäli vastapuoli on landseer-värinen tai kantaa myöskin väriä, jälkeläiset voivat olla landseer-värisiä. Landseer-värisillä koirilla nokipilkut näkyvät, joten T-sarja vaikuttaa nyt nokipilkkujen esille tuloon. Suhteellisen tavallinen.

 

Mitä värigeenejä löytyy ruskeista?

1) AAbbDDSStt

Ruskea koira, jonka jälkeläiset ovat aina yksivärisiä. Mikäli vastapuoli on valkomusta tai musta, jälkeläisetkin voivat olla mustia tai jos vastapuoleltakin tulee b-alleeni, niin jälkeläiset ovat ruskeita. Kahden ruskean täysvärisen ja ”laimentumattoman” yhdistelmästä tulee vain ruskeita pentuja. Suhteellisen yleinen.

2) AatbbDDSStt

Ruskea koira, jonka jälkeläiset eivät voi olla valkomustia, mutta mikäli vastapuolelta löytyy At-alleeni, niin jälkeiset voivat olla a) brown and tan –värisiä (mikäli vastapuoli omaa At –alleenin lisäksi b-alleenin) tai b) black and tan –värisiä (mikäli vastapuoli omaa At –alleenin lisäksi B-alleenin). Erittäin harvinainen.

3)A-bb-DdSStt

Harvinainen ruskea koira, jonka jälkeläiset voivat olla beigen (väriä kutsutaan myös isabellaksi) jälkeläisen, mikäli vastapuolella on vähintään yksi b- ja yksi d-alleeni.

4)A-bbD-Ssptt (tai TT)

Ruskea nöffi, jonka jälkeläiset voivat olla valkoruskeita, mikäli vastapuolena on landseer, joka kantaa Bb-geenejä tai mikäli vastapuoli on musta nöffi, joka kantaa Bb ja Ssp-geenejä tai ruskea nöffi, joka kantaa bb ja Ssp-geenejä. Pilkullisuus riippuu T-sarjasta. Suhteellisen tavallinen.

 

Mitä värigeenejä löytyy valkomustista?

1) AABBDDspsptt

Valkomusta nöffi, jolla ei ole nokipilkkuja. Mikäli vastapuolella on toinen alleeneista sp, jälkeläisistä osa on valkomustia, osa mustia. Kahden valkomustan jälkeläiset ovat aina valkomustia. Yksikään jälkeläinen ei voi olla ruskea, harmaa tai valkoruskea/valkoharmaa. tt-koiran kanssa jälkeläisillä ei ole nokipilkkuja, TT-vastapuolen kanssa kaikilla jälkeläisillä on pilkkuja ja Tt-vastapuolen kanssa osa on puhtaita, osa nokisia. Tavalllinen tietyissä linjoissa.

2)A-BbD-spsptt

Valkomusta nöffi, jolla ei ole nokipilkkuja. Jälkeläisissä voi olla ruskeavalkoisia, mikäli vastapuoli kantaa sp ja b-alleeneja. Nokisuus riippuu samalla tavalla vastapuolessa kuin ykköskohdankin koiralla. Mikäli vastapuoli on B-S- niin jälkeläisissä voi olla mustia koiria samoin kuin ykköstapauksessakin. Ei kovinkaan tavallinen.

3)AatB-D-spspTT

Valkomusta nöffi, jolla on nokipilkkuja. Mikäli vastapuoli on AatSsp, jälkeläisissä voi olla tricolour-värisiä yksilöitä: Valkoinen black and tan –merkein ja nokipilkuin. Harvinainen.

4) A-B-DdspspTt

Valkomusta nöffi, jolla on nokipilkkuja. Jälkeläisissä voi olla harmaita, mikäli vastapuoli kantaa SS ja d-alleenia. Mikäli vastapuoli kantaa sp ja d-alleenia, niin jälkeläisissä voi olla valkoharmaita. Harvinainen.

LÄHTEET:

The Newfoundland. Toimittanut Carol Cooper. Englanti.

Torinon kongressikirja.

 

--- Teksti on julkaistu aikaisemmin NF-uutiset 1/2003-lehdessä. Nettiversioon on lisätty lehtijutusta uupuneita koiria. Samassa lehdessä julkaistiin Nina Simosen juttu Taaran kennelistä ja kennelin ansiokkaasta valkomustien nöffien kasvattamisesta 1960-luvulla.

Jutun kirjoittamisen jälkeen Aarnikarhun ja Destellon kennelit ovat tuoneet Suomeen valkomustan Arsenic and Old Lace des Oursons du Vent "Parisin" sekä kennel Wild Bear Liberty's Emir's Pandan. Liberty´s Emir´s Pandalla on neljä pentuetta, joista kennel Diipadaapan pentueeseen on rekisteröity neljä valkomustaa pentua. Kahden pennun kuva löytyy Erikoisnäyttelyn kuvagalleriasta.

Lisäksi kennel Bernobaniin on syntynyt valkomusta uros Bernoban KäksalmenQuatro "Quatro". Quatro on Törnien ja Kumpulaisten yhteisomistuksessa ja asuu kennel Mama´s Bearissa.

 

 

(c) Salmelin