Watercubs & Kivisilmän

työskentelevät näyttelynewfoundlandinkoirat

Esittely Koiramme Uutisia Pentuja Harrastukset Artikkelit Kuvagalleria
Turkinhoito Käyttäytyminen ja koulutus Turkin värityksen periytyminen Terveys ja raakaruokinta Lisätietoa rodusta ja rodun historia Vesipelastus ja
-koulutus
Sekalaista
 

T-sarja: nokipilkut

kirjoittanut: Marika Mäntylä

valkomusta ruskea
harmaa & beige black & tan
valkoharmaa valkoruskea
nokipilkut väripaletti

Landseer-värisillä koirilla on usein niin sanottuja nokipilkkuja eli mustia täpliä valkoisen seassa. Nokisuus ovat hallitseva ominaisuus (TT), eli sekä spsp TT että spsp Tt -koirat saavat nokipilkkuja, vain spsp tt-koirat ovat puhtaan värisiä. Asiaa mutkistaa vielä se, että T-geeni on niin mustilla kuin ruskeillakin koirilla, mutta se tulee esille vain landseer-värisillä yksilöillä. Englannissa asiaa on tutkittu, ja valtaosa sikäläisistä koirista on TT-koiria.

Rotumääritelmä sallii nokipilkut vähäisessä määrin: Muut osat ovat valkoiset ja niissä voi esiintyä vain vähäisessä määrin pilkkuja. Pennun turkki on yleensä puhtaanvalkoinen, mutta aikuisena sama koira voi olla täynnä mustia pilkkuja. Mikäli ihossa on mustaa, viittaa tämä siihen, että pilkut tulevat myöhemmin esille.

Mannermaisilla landseereilla on tehty määrätietoista työtä nokipilkkujen vähenemisen suhteen. Kyseessä on kuitenkin eri rotu, joten puhtaamman värin toivossa ei ole järkevää astuttaa valkomustaa nf-koiraa mannermaisella landseerilla, niin toimien tuhotaan rotutyyppi.
 

 

 

Mannermaisten landseerien rotumääritelmässä väriä kuvataan seuraavasti:"Pohjaväri on puhtaan valkoinen, jossa epäsäännöllisen muotoisia mustia läiskiä rungossa ja lanneosassa. Kaula, eturinta, vatsa, raajat ja häntä ovat valkoisia. Pää on musta. Luonteenomaista on valkea kuono-osa ja valkea, symmetrinen, ei liian leveä läpikulkeva otsapiirto. Epäpuhdas valkea ei ole virhe, mutta ei toivottavaa." Kuvassa Landseer: FIN MVA Dino vom Keltenhügel "Helmut".

 

(c) Salmelin