Watercubs & Kivisilmän

työskentelevät näyttelynewfoundlandinkoirat

Esittely Koiramme Uutisia Pentuja Harrastukset Artikkelit Kuvagalleria
Turkinhoito Käyttäytyminen ja koulutus Turkin värityksen periytyminen Terveys ja raakaruokinta Lisätietoa rodusta ja rodun historia Vesipelastus ja
-koulutus
Sekalaista
 

S-sarja: valkomusta väri

kirjoittanut: Marika Mäntylä

Valkomusta väri Newfoundlandinkoirilla (artikkeli)

Valkokirjavuus Newfoundlandinkoirilla (artikkeli 2)

 

valkomusta ruskea
harmaa & beige black & tan
valkoharmaa valkoruskea
nokipilkut väripaletti

 

Hankalin asia on valkomusta väri. S-kirjain tulee spotting-sanasta, joka tarkoittaa pilkkua tai valokeilaa, joskin valkoinen tai landseer -geeni on kuvaavampi ilmaus.

Kaikkein yksinkertaisimmillaan asian voi esittää samalla tavoin kuin ruskean värin synnyn.

SS=musta koira, joka ei kanna ns. landseer-geeniä (tosin koiralla voi olla valkoista hännän päässä, rinnassa ja varpaissa)

Ssp=musta koira, joka kantaa landseer-geeniä

spsp=valkomusta

valkomusta AmandaMikäli astuttaa kaksi valkomustaa koiraa keskenään, kaikki jälkeläiset ovat valkomustia.

  sp sp
sp spsp spsp
sp sp sp

Kun astuttaa mustan (SS) koiran valkomustalla, kaikki jälkeläiset ovat mustia, mutta kantavat valkomustaa väriä aiheuttavaa geeniä.

  sp sp
SS SSsp SSsp
SS SSsp SSsp

Kun astuttaa keskenään kaksi landseer-väriä kantavaa mustaa nf-koiraa, laskennallisesti 75 % jälkeläisistä on mustia ja 25 % valkomustia.

  SS sp
SS SSSS SSsp
sp SSsp spsp

Valkoista väriä kantavat sekä BBspsp että Bbspsp-koirat. Luonnollisesti bbspsp on valkoruskea, jonka värisiä pentuja syntyy maailmanlaajuisesti yksi pentu per vuosi. BBddspsp on valkoharmaa, Suomessa on syntynyt kolme harmaavalkoista mannermaista landseeria.


Irish spot Happy Adventure Maggie


Valkoisen värin määrä ja sijoittuminen vaihtelee koirakohtaisesti. sisp-koiralla on paljon ns. irish spotteja. Samat yhdistelmät, jotka tuottavat sisp-koiria, tuottavat myös spsp-koiria. swsw -koirassa valkoista on todella paljon. Geenit eivät näy ulos päin, ja eri tavalla valkoista väriä esille tuovia geenejä on miltei mahdotonta eritellä edes testiparitusten avulla, sillä sama koira voi kantaa eri tavalla valkoista tuottavia geenejä. Ideaalivärisen valkomustan kasvattaminen on haastavaa ja vaikeaa, sillä pentueeseen syntyy melkein aina myös värivirheellisiä pentuja.

swsw-geeni + R-geeni tuottaa valkoisia boksereita, ja boksereilla valkoiseen väriin liittyy sinisilmäisyys ja suurempi riski kuurouteen. Tosin nykytiedon mukaan valkoisissa boksereissa kuuroja on vain kahdeksan prosenttia enemmän kuin muissa. Newfoundlandinkoirilla ei ole todettu swsw-geeniin liittyviä ongelma, eikä uupuvaa R-geeniä eli kokonaan valkoisia newfoundlandeja ole tavattu.

 
valkomusta Boundless Lucy

 

(c) Salmelin