Watercubs & Kivisilmän

työskentelevät näyttelynewfoundlandinkoirat

Esittely Koiramme Uutisia Pentuja Harrastukset Artikkelit Kuvagalleria
Kennelesittely Koiramme lehdistössä Yhteystiedot Minulleko newfoundlandinkoira? Mitä kertoa kasvattajalle?
 

Minulleko newfoundlandinkoira?


Nöffi ei ole aina se ihana iso karvakasa joita nayttelyissa nakee, kotiolot ovat vahan karummat. Noffia hankkiessa tulee muistaa oheiset asiat:

 

Ulkoilutus:

Vaikka newfoundlandinkoirasta usein kuulee puhuttavan laiskana sohvan valtaajana, se ei sitä ole, ainakaan pentuna. Nöffiä tulee ulkoiluttaa päivittäin ainakin parin tunnin verran, lisänä aivojumppa-aktiviteetit ja lyhyet pissautukset ja/tai pihalle päästö. Ei siis ole riittävää, että päästät newfoundlandinkoirasi pihaovesta ulos, sillä se tulee liikkumaan tasan yhtä monta askelta kuin omistajansa ja lösähtämään ulko-oven eteen päiväunille. Muutenkaan pihalle päästöt eivät ole lenkin veroisia, sillä nöffisi ei pääse pihalla käyttämään aivonystyröitään uusia hajuja haistellessa. Pihalla hajut pysyvät samoina päivästä toiseen, ja se usein turhauttaa jos pihalle päästöt ovat ainoa ulkoilutuskeino.

Parasta liikuntaa newfoundlandinkoiralle on vapaana juoksentelu ja metsälenkit. Vaihteleva maasto tuo haastetta ja uudet hajut ovat pientä aivojumppaa. Pehmeä maasto on hyvää nivelille ja lihaksiston kehittymiselle. Hihnassa asfaltilla kävelyä ja aina samaa korttelia kiertely on pitkistyttävää sekä omistajalle että koiralle. Tietenkin hyvä hihnäkäyttäytyminen on välttämätöntä, ja sitä tulee harjoitella erityisesti pennun kanssa.

Newfoundlandinkoirille on ominaista rynnätä täyttäpäätä kaikkiin näkemiinsä vesilätäköihin. Uiminen on erittäin hyvä liikuntamuoto, sillä se ei rasita niveliä lainkaan. Lihaksisto kehittyy myös vedessä porskuttelun ohella ja sopii erityisesti kesäpäiville kun on liian lämmintä mennä pitkälle metsälenkille. Kesäkuumilla lenkityksiä tulee siirtää aikaisiin aamuihin ja viileampiin iltoihin, sillä keskipäivän helle on tiiviin turkin vuoksi tukalaa.

Newfoundlandinkoiraa on vietävä ulos oli sää mikä tahansa. Sen turkki suojaa pakkasilta ja sadesäältä, joten haluttomuus ulkoiluun tulee usein omistajalta, ei koiralta. Omistajan on siis syytä varautua hankkimaan kunnon toppavaatteet talvipakkasia varten ja kuravaatteet sadesäille.

Trimmaus:

Noffeilla on paksu komea turkki, ja sita tulee hoitaa säännöllisesti. Et voi sanoa ettei sinulla ole aikaa, sillä olet itse valinnut newfoundlandinkoiran seuralaiseksesi. Sinulla on oltava aikaa harjata ja kammata koirasi perusteellisesti ainakin kerran viikossa, pentuaikana ja karvanlähdön aikaan vielä useammin. Mitä enemmän aikaa kulutat perusturkinhoitoon, sen mukavampaa on yhteiselo nöffisi kanssa. Turkin hoidon laiminlyönnin seurauksena on kamalat kainalo-, korva- ja takapuolitakut, joita ei sitten kenenkaan ole mukava selvitellä. Ei koiran joka tuntee jokaisen nykayksen, eikä sinun joka joudut takkuja selvittelemaan koko loppu päivän. Realistisesti normaaliin viikottaiseen turkinhoitoon kuluu aikaa noin puolesta tunnista tuntiin, toki sekin vain jos noffisi on tottunut käsittelyyn ja on yhteistyöhaluinen. Toki sinun täytyy myös osata oikea tekniikka, hankkia kunnon välineet ja panostaa itsekin turkinhoidon salojen oppimiseen.
 

 

Koulutus:

Newfoundlandinkoirat ovat itsepäisiä jästipäitä, mutta onneksi siitä huolimatta erittäin helposti koulutettavia ja mielyttamisenhaluisia, tosin ainostaaan silloin kun haluavat . Onkin tärkeää ymmärtää nöffin luonnetta, ja olla johdonmukainen ja kärsivällinen alusta pitäen. Myös huumori ja ongelmanratkaisukyky -ovat taitoja, joita tulet tarvitsemaan. ffi on mitä helpoin kouluttaa, kunhan ensin keksit juuri nöffillesi sopivan motivaattorin; olkoon se sitten namipussi tai kaverin lelu.

Jo pelkastaan kokonsa vuoksi nöffia on mahdotonta hallita, jos sen perustottelevaisuus ei ole kunnossa. Pentukouluun tulee siis ehdottomasti panostaa!


Rahaa kuluu...

Nöffit ovat suuria koiria, joten niiden ylläpitokin maksaa. Kaikki sopivasta ruoasta (n. 60€/kk), leluihin, pantoihin ja lääkeannoksiin maksavat enemmän kuin mitä pienelle koiralle. Sinulla tulee siis varautua suuriin eläinlääkärikuluihin ja ylläpitokuluihin. Myös vuosittaiset rokotukset ja kahdesti vuodessa annettavat matolääkitykset on annettava.

Luonteeni:

Jotta olisin sopiva noffi-ihminen, minun tulee siis olla ulkoilmaihminen, karsivallinen, huumorintajuinen, johdonmukainen, enka saa olla pikkutarkka siivousintoilija.

Muista myos etta noffi kuolaa, kuraa, karvaa ja kastelee !

 

 

(c) Salmelin