Watercubs & Kivisilmän

työskentelevät näyttelynewfoundlandinkoirat

Esittely Koiramme Uutisia Pentuja Harrastukset Artikkelit Kuvagalleria
Turkinhoito Käyttäytyminen ja koulutus Turkin värityksen periytyminen Terveys ja raakaruokinta Lisätietoa rodusta ja rodun historia Vesipelastus ja
-koulutus
Sekalaista

 

 

 

MAS – SANKARI VAILLA VERTAA

kirjoittanut: Marika Mäntylä

 

¾ italialainen Mas on todellinen vesityökoira

 

Luottakaa koiraan

Lämmin vesi hohtaa kirkkaana Italian Rivieran rannikolla, mutta kauempana merellä Tigullion lahdelta puhaltavat tuulet ovat nostaneet aallot korkeiksi.

Musta newfoundlandinkoira Mas, ja sen omistaja Feruccio Pilenga katselevat merelle ja näkevät horisontissa värikkäitä purjeveneitä, jotka suunnistavat kohti satamaa. Merenkäynti on kovaa ja miehistöt ponnistelevat pitääkseen veneet kurssissa kovassa vastatuulessa. Yksi veneistä ajautuu väistämättä aallonmurtajan lähellä kallioita kohti.

Pilenga ja Mas ovat valmiina toimimaan. Newfoundlandinkoiria on käytetty kautta aikojen vesipelastustehtävissä. Rodun salaisia aseita ovat räpylämäiset käpälät, tyvestään leveä häntä, joka toimii peräsimenä sekä kaksinkertainen vettähylkivä turkki, jonka turvin koira pärjää Newfoundlandin saaren hyisissä vesissä.

Nöffit ovat massiivisia koiria. Isot yksilöt painavat yli 70 kiloa. Ne jaksavat vetää raskaita kuormia ja hinata veneitä. Newfoundlandinkoirat ovat ahertaneet kanadalaisten kalastajien rinnalla vuosikymmenien ajan. Ne ovat kiskoneet raskaita verkkoja merelle, vetäneet kalansaalista pursuvia kärryjä ja kantaneet veneiden kiinnitysköysiä. Pilenga kulkee varovasti liukkailla kivillä, Mars seuraa perässä ja haukkuu. Aallonmurtajan päässä mies ja koira hyppäävät epäröimättä veteen ja uivat kohti aalloilla keinuvaa purjevenettä.

Mas polkee määrätietoisesti vettä ja lähestyy venettä. Pilenga huutaa miehille: Heittäkää köysi koiralle! Miehet epäröivät, pitäisikö heidän luovuttaa viimeinen oljenkortensa koiralle.

Luottakaa siihen! Uskaltakaa luottaa! Pilenga huutaa ja osoittaa Masia, joka ui veneen ympärillä. Lopulta miehet heittävät köyden. Mas nappaa sen suuhunsa ja puree leukansa tiukasti yhteen. Pilenga käskee vetämään veneen avomerelle, ja Mas ryhtyy toimeen. Tassut tekevät väsymättä työtä, ja hitaasti vene kääntyy. Tuuli pullistaa purjeet, ja vene suuntaa turvallisille vesille. Masin työ on tehty. Se kääntyy ja ui takaisin rantaan isäntänsä luo.

  Italiassa koulutusta vuodesta 1989

Masilla on ollut rodulle tyypillinen voimakas pelastusvietti pennusta asti. Newfoundlandinkoirat ovat hyväntahtoisia ja uskollisia. Näiden lempeiden jättiläisten ainoana vikana on voi pitää vastustamatonta halua pelastaa vedestä jopa uimarit. Viettinsä ansiosta newfoundlandinkoirista on tullut korvaamattomia apulaisia ihmisille kaikkialla maailmassa.

Englannin rannikolla newfoundlandinkoirat ovat partioineet hengenpelastajien kanssa jo pitkään. Rodun erityisominaisuuksia on hyödynnetty myös Ranskassa. Erään tarinan mukaan newfoundlandinkoira pelasti Napoleonin hukkumiskuolemalta.

Italiassa vesipelastuskoirien käytöstä ei ole kovinkaan paljon kokemusta ennen kuin Pilenga perusti pelastuskoirakoulun vuonna 1989. Muissa maissa kouluttajilla on tapana käskeä koira yksin veteen, mutta Pilengan koulussa koiran omistaja menee edeltä. Pilenga kertoo: "Koiramme eivät tee mitään, mitä kouluttaja ei tekisi. Yhteinen kokemus antaa luottamukselle perustan."

Mas koulutettiin vaikeisiin vesipelastustehtäviin. Se hyppää korkeilta laitureilta, pelastaa ihmisiä kalliorantojen tyrskyistä, hakee hätään joutuneen turvaan yli puolentoista kilometrin päästä mereltä ja hinaa veneitä.

 

 

Mas hyppää helikopterista

Uransa alkutaipaleella Mas joutui todellisiin tulikokeeseen, kun Italian rannikkovartiosto päätti testata koiran kykyjä Venetsiassa. Kun vapaaehtoinen rannikkovartija näytteli hukkuvaa, Mas loikkasi keikkuvasta moottoriveneestä pelastamaan hänet. Sankariteon ansiosta koira sai virallisen tunnuksen rannikkovartiostolta ja satamakapteenilta.

Vuonna 1994 Mas teki jotain vieläkin rohkeampaa. Helikopteri soveltuu hyvin vesipelastukseen, mutta kukaan ei ollut koskaan ajatellut että koira voisi kuulua kopterin pelastusmiehistöön. Pilenga tarjoutui mukaan Masin kanssa.

Koulutusvaiheessa heidät laskettiin mereen vaijerin kanssa, mutta eräänä päivänä käytössä olikin kopteri, jossa ei ollut vaijeria. Pilengan ja Masin oli hypättävä reilun kolmen ja puolen metrin korkeudesta Ticinojokeen.

"Mas ei epäröinyt hetkeäkään. Se hyppäsi ennen minua", Pilenga muistelee. Suurikokoinen, helikopterista hyppäävä koira on unohtamaton näky. Masin into hypätä ja aloittaa pelastustoimet välittömästi vakuutti epäilijät. Nykyään koiria koulutetaankin helikopterimiehistöjen käyttöön.

Mas on nyt 11-vuotias eikä enää partioi rannalla. Se tekee kuitenkin arvokasta työtä auttaessaan Ferruccio Pilengaa kouluttamaan uusia pelastuskoiria, jotka ottavat mallia sen uskomattomista suorituksista.

 

 

 

 

 

(c) Salmelin