Watercubs & Kivisilmän

työskentelevät näyttelynewfoundlandinkoirat

Esittely Koiramme Uutisia Pentuja Harrastukset Artikkelit Kuvagalleria
Turkinhoito Käyttäytyminen ja koulutus Turkin värityksen periytyminen Terveys ja raakaruokinta Lisätietoa rodusta ja rodun historia Vesipelastus ja
-koulutus
Sekalaista

 

 

Kynsien leikkaus
 

  

 

Koiran kynnet tulee leikata säännöllisesti jotta ne eivät pääse kasvamaan liian pitkiksi tai kiertymään kiinni ihoon. Jos koiran tassuista kuuluu ääntä koiran kävellessä lattialla, ovat kynnet liian pitkät. Liian pitkät kynnet vaikeuttavat koiran liikkumista ja vääntävät tassua vääristyneisiin asentoihin.

Koiran kynnen sisällä menee kynnen ydin, jossa on verisuonia ja hermoja. Tätä ydintä täytyy ehdottomasti varoa leikkaamasta, koska se on kivuliasta koiralle. Koiralla, jolla on vaaleat kynnet, ydin näkyy vaaleanpunaisena varsinkin jos kynttä katsoo valoa vasten. Jos vahingossa kuitenkin leikkaat liian läheltä ydintä, tuloksena on verenvuoto joka yleensä tyrehtyy itsestään. Kynsi kannattaa desinfioida ja sitä voi painaa sidetaitoksella niin kauan kuin verta vuotaa.

Kynnet leikataan kynsileikkureilla. Joissain malleissa on suoja joka estää vahingossa leikkaamasta liian isoa palasta kynnestä, jos koira esim. liikahtaa leikattaessa. Kynsileikkureita on monenkokoisia sopimaan erikokoisille ja -paksuisille kynsille.
Kynsi leikataan hieman vinottain, sivustakatsottuna kynnen alaosan suuntaisesti. Ns. kannuskynnet on tärkeä pitää lyhyinä, sillä ne koukistuvat pidentyessään, voivat jäädä kiinni ja revetä tai voivat kasvaa ihoon kiinni. Koukussa olevaa kynttä on sitäpaitsi vaikeampi leikata.

 
Paljon liikkuvan koiran kynnet kuluvat normaalisti kävellessä, varsinkin kesäaikaan ja jos koiraa kävelytetään usein asfaltilla tai hiekalla, mutta talvella ja vähemmän ulkoilevan koiran kanssa kynsien leikkaaminen on tärkeää. Takatassujen kynnet kuluvat kävellessä enemmän kuin etutassujen kynnet, joten etutassujen kynsiä tulee leikata useammin.

 

Lähde: http://www.hauva.com/node/29
Kuva: http://www.animalhealth.orion.fi

 

 

(c) Salmelin