Watercubs & Kivisilmän

työskentelevät näyttelynewfoundlandinkoirat

Esittely Koiramme Uutisia Pentuja Harrastukset Artikkelit Kuvagalleria
Vesipelastus Näyttelyt Tottelevaisuuskoulutus Veto Vaellus Jäljestys / Haku Frisbee

 

Jäljestys ja haku

 

Verijälki:

Tarkoitus : aktivoida koiraa kun ulkona on liian kuuma pitkille lenkeille :-).


Kuinka aloittaa:

1. Ota pieni vesipullo verta varten. Täytä se verellä (voit laimentaa 1dl verta : 1dl vettä, mutta laimentaminen tekee hajusta laimeamman ja siten myös vaikeamman)

2. Etsi kirkkaita narunpätkiä, jotka voit ripustaa puiden ja pensaiden oksille jälkeä merkatessa. VINKKI: hanki lasten twisternarua, se on helppo vetää eri mittaistenkin puiden ympäri.

3. Etsi pitkä 10m hihna koiraa varten. Pitkä hihna helpottaa koiran työskentelyä kun omistaja ei ole kokoajan vieressä tarkkailemassa koiran työskentelyä (ethän sinäkään tykkäisi jos joku hengittäisi niskaasi tarkkuutta vaativia tehtäviä tehdessäsi). Koiralla on myös hyvä olla valjaat.  
 

Jäljen merkitseminen:

1. "Avaa" jäljen alku sekoittamalla ja kyntämällä saappaan kärjellä hieman maata. Merkitse paikka selvästi, jotta osaat aloittaa jäljen juuri oikeasta kohdasta koirasi kanssa. Metsässä jokainen puu näyttää samalta, joten on turha yrittää muistaa missä jälki menee.  

2. Kaada hieman verta (kymmenisen tippaa) avattuun alueeseen. Astu hieman vereen, jotta haju kulkisi koko matkan ajan mukananne eikä sekoittuisi omaan hajuusi.

3. Helpottaaksesi jäljestystä, aloita lyhyillä suorilla jäljillä. Muista merkitä puut aina kymmenen askeleen välein. Metsässä on helppo kiertää puu väärältä puolelta, joten on tärkeää etta tiedät TASAN missä jälki menee, jotta osaat ohjata koirasi takaisin jäljelle jos se siltä eksyy. Aloittejialle tiputa verta joka askeleella, etene lyhyin askelin. älä tee jäljelle kulmia ennenkuin tiedät koirasi osaavan suorat pätkät erittäin hyvin. Muista ettet sotke jälkeä omilla hajuillasi palatesasi koirasi luokse (eli älä koskaan palaa jälkeä pitkin takaisin!).

4. Jätä palkkio jäljen loppuun. Jätä se esimerkiksi rasiaan jotteivät metsäneläimet syö sitä ennenkuin pääsette sinne koirasi kanssa.


Vinkkeja:

1. Narut on helppo kiinnittää puiden ympäri pyykkipojilla. Sido toinen pää pyykkipoikaan kiinni, ja laita narun toiseen päähän ISO solmu. Sinun on helppo napsaista pyykkipoika puun ympari solmuun kiinni.

2. Käytä laimentamatonta verta aloittelijoille. Mitä tiiviimmin tiputat tipat, sen helpompaa se on koiralle. Aloittelijalle voit tehdä myos mm. mahajälkeä, tai vaikkapa jauhelijanestejälkeä jos veri ei tunnu kiinnostavan.

3. Mitä kauemmin odotat jäljenteon ja jäljen ajamisen välillä, sen vaikeampaa se on koiralle.

 

Jos koirasi ei kiinnostu jäljestä, älä pakota sitä! Nöffit ovat vesi- ja vetokoiria, eivät jälkikoiria!

 

 

Haku ja ihmisjälki:

Haku on melkein samaa kuin verijäljestys, mutta palkintona ei ole namipala, vaan ihminen. Ihminen myös vain kävelee jäljen, ei tiputa jäljelle mitään. Mitä tiuhemmin ja painavammin astelee jäljen, sitä helpompaa se on koiralle.

 

 
Ruuti haistamassa ihmisjälkeä kesälla 2009


Ruuti haistamassa ihmisjälkeä kesälla 2009, löytänyt palkkionsa = ÄITIIII!!! :-) Kuvassa näkyy myös
oranssi jälkimerkki, poimimme ne yleensä vasta jäljestyksen jälkeen paluumatkalla.

 


 

(c) Salmelin