Watercubs & Kivisilmän

työskentelevät näyttelynewfoundlandinkoirat

Esittely Koiramme Uutisia Pentuja Harrastukset Artikkelit Kuvagalleria
Uutiset - 2010 Uutiset - 2009 Uutiset - 2008 Lehdistössä


 

Uutiset 2009:       Uusi Mäntylän ja Salmelinin NF- ja vesipelastuskirja ilmestynyt joulukuussa 2009!

 

23.12.2009 Pennut painavat melkein kolme kiloa. Ne saivat matolaakityksen ja mikrosirun tanaan. Elainlaakari tarkisti myos pentujen silmat, korvat, navat, kivekset ja sydamen. Kaikki oli kunnossa :-). Lahetimme rekisterointipaperit Kennelliittoon tanaan.

Mustille pennuille tehtiin geenitesti ruskean geenin varalta. Tulokset saamme muutaman viikon kuluessa. Pentublogi on jalleen paivitetty runsaalla kuvasaldolla. Pentujen kuvagalleriassakin on tietysti aina lisaa kuvia lahes paivittain.

Akseli ja Oslo etsivat pysyvia, rakastavia koteja. Otathan yhteytta, jos olet kiinnostunut.

   
Akseli
ja Oslo 22 päivää vanhoina

 

16.12.2009 Englanninkieliset kotisivut on nyt vihdoin kokonaan uusittu suomenkielisten sivujen tyyliin. Nyt on helpompaa löytää ja lukea lukuisia artikkeleita. Sivujen artikkelivalikoima on erilainen kuin suomenkielisilla sivuilla, silla otimme monta artikkelia suoraan viime pentuoppaastamme joka meidän pitää vielä kääntää suomeksi :-). Jos kieltä osaa, kannattaa silloin tällöin käydä lukemassa englanninkielisiä artikkeleita.

Pennut voivat mainiosti. Jotkut painavat jo yli 1,9kg, eli luultavasti ovat yli kahden kilon jo huomenna. Elainlaakarille on nyt soitettu ja pennut saavat mikrosirunsa seuraavana keskiviikkona. Sen jalkeen voimmekin jo lahettaa rekisterointipaperit Suomen kennelliittoon.

Ruuti ja Data vierailevat nykyaan mielellaan pentuaitauksessa, tosin uskon vahvasti etta pentujen mahtavilla leluilla on vaikutusta vierailujen yleistymiseen. Ruuti ja Data ovat silmailleet joululeluja jo jonkin aikaa ja tanaan varastettiin jo ensimmainen. Operaatio oli erittain salakavalasti ja ammattimaisesti hoidettu. Data heratti kaikki pennut (johtaen kovaan vikinaan, haukuntaan, murahteluihin, tonimiseen, vilinaan ja tietenkin hoiperteluun pentujen osalta), jonka aikana Ruuti hiipi aitaukseen ja varasti lumiukkolelun. Auttaessani Veraa imetyksessa, huomasin kaksikon juoksentelevan innoissaan pihalla pennuille tarkoitetun joululelun kanssa :-). 

 
Operaation  "Joululelun-Ryöstö" osalliset , Data ja Ruuti

Pentujen hampaat ovat jo teravia ja kun annat sormen imettavaksi, voin tuntea pienet hampaat ihollani - kuin pienet tylpat neulanpistot. Pennut saavatkin jo viikonloppuna lisaruokaa joka on varmaan suuri helpotus Veralle silla pennut ovat jo aika korilaita ja tarvitsevat jo Paljon maitoa. Veraakin alkaa varmaan jo tympia, kun ei saa kuin parin tunnin younet kerrallaan, jonka jalkeen on taas imetyksen vuoro :-). Otimme taas viikottaiset pentujen yksilokuvat ystavallisen lehman kanssa, talla kertaa kuvissa on jouluinen teema :-).
 

 
Oslo 11 päiväisenä                                                                                            ...ja 18 päivää vanhana                         
 

14.12.2009 Painoa pennuilla on jo melkein huimat kaksi kiloa. Siirsimme pennut yläkertaan perjantaina koska halusimme pestä muut koiramme tulevaa pentutapaamista varten. Muut koiramme ovat jo tehneet tuttavuutta pentujen kanssa. Ruuti on erittäin tarkkaavainen ja varovainen, seuraten pentujen liikkumista ja aantelya mielummin aidan takaa. Capri oli jo valmis aloittamaan imettamisen niin kokeneesti se asettui aitaukseen makaamaa. Pentujen pissoja ja kakkoja Capri kay silloin talloin nuolemassa. Data mopsi taas oli erittain pollamystynyt pennuista: aina kun aitauksesta kuului pentuaania, Data aloitti varoitushaukkunsa ja varmisti etta me varmasti kuulimme etta olohuoneessa oli jotain outoa elamaa. Pian varoitushaukut loppuivat ja Data kiinnostui pennuista leikkimielessa.

       
Ruuti haistelemassa pentuja ensimmäistä kertaa                                             Markus ja Data pentuvahteina                              

 

Tapasimme Alin (K. Multimedia) ja Baronin (K. Muskettisoturi) Brysselin näyttelyssä viikonloppuna. Molemmat olivat erittäin kauniita ja lupaavia junnuja.

 
                                         Kivisilmän Muskettisoturi "Baron"                                                                                  Kivisilmän Multimedia "Al"                                         


S
unnutaina menimme pentukävelylle Arboretum metsään kaikkien Kivisilmän M pentujen ja pentueen vanhempien, El:n ja Caprin, kanssa. Onneksi sää oli täydellinen ja koirat selvästi nauttivat juoksemisesta ja leikkimisestä. Saimme hienon perhepotretin. Asettelimme koirat täysin samaan järjestykseen kuin vuosi sitten kun pennut lähtivät kotoa. Lisäämme kuvia kävelyltä kuvagalleriaan kunhan ehdimme.

Tästä lähdettiin (pennut 11 viikkoa):


El isa, Baron, Ruuti, Al ja Capri emä

Ja tässä sitä nyt ollaan (pennut 12,5 kk ):


El isa, Baron, Ruuti, Al ja Capri emä
                   
 

08.12.2009 Pennut voivat erittain mainiosti. Painot on kaikilla jo tuplaantuneet (pennut reilusti nyt jo yli kilon !) ja kaikki kavelevat vahan liiankin hyvin ottaen huomioon etteivat nae viela mitaan :-). Silmat on jo muutamalla melkein taysin auki. Tanaan avatussa pentublogissa lisaa kuulumisia. Kuvagalleriaankin on taas lisailty uusia kuvia. Talla kertaa ystavallisen lehman kanssa, etta pentujen kasvua on helpompi seurailla ja vertailla viimeviikkoon.


Kasper nukkuu tyytyväisenä, vatsa täynnä, 10 päivän ikäisenä

 

Urospentuja on vapaana. Niista lisaa sahkopostilla :-).
 
Vera jaksaa hyvin :-). Aina valilla se kay edelleen tarkastamassa pihapoteronsa koon, mutta tulee kylla tyytyvaisena sitten takaisin pentujen luokse. Vera on aloittanut luiden syonnin jo muutama sitten ja on alkanut viettamaan enemman ja enemman aikaa taas ylakerrassa muiden koirien kanssa. Pennutkin siirtyvat tulevana viikonloppuna ylakertaan olohuoneemme.

Tapaamme viikonloppuna kaikki M-pennut seka El-isan :-). Osan Brysselinnayttelyssa, osa tulee sitten meidan kanssa sunnuntaikavelylle metsaan. Toivottavasti saamme hienoja kuvia ja saa on meidan puolellamme!

 

03.12.2009 Viimeviikon torstaina syntyi hurjat 8 (+1) pentua Veralle ! Ei siis ollutkaan mikaan ihme etta se oli suuri kuin valas! Avaustumisvaihetta kesti vuorokauden verran, mutta itse varsinainen synnytys oli nopea ja erittain helppo. Kestoltaan viitisen tuntia, pentuja pulpahti ulos aikalailla kellontarkkaan puolentunnin valein.

Nyt on kaikista pennuista otettu jo viralliset "passikuvatkin" ja viralliset nimet on jo alustavasti mietittyna. Teemana autot, kirjaimena N ja kennelnimena Kivisilmän. Pentujen virallisia nimia oltiin mietitty jo hetken verran, tosin koska enintaan kuutta arveltiin ultraajan kanssa, piti niita viela muutama pikaisesti miettia lisaa! Syntymapaivan sai ultraaja hienosti laskettua oikein.

Mustia urospentuja on vielä vapaana, eli niistä saa edelleen laittaa sähköpostiin juttua tai soitella. Myos Skype on kaytossa tunnuksella bettina.salmelin .

 
Nostokurki (musta uros) "Oslo"            Nopeusrajoitus (musta uros) "Kasper"

 
Nollatoleranssi (ruskea narttu) "Pipari"                      Nokkakolari (ruskea narttu) "Mona"

 
Nestekaasu (musta narttu) "Cooper"                  Neliveto (ruskea narttu) "Navy"             

 
Navigaattori (musta narttu) "Scout"                Nastarenkaat (musta uros) "Akseli"

Pennut olivat syntyessaan 4-500g, nyt jo noin 800 grammaisia "jattilaisia", eli kun viikossa kertyy painoa se kilo, niin loppuvuodesta (2010) pitaisi olla jo taysikasvuisen kokoisia. Painoero syntymaan tuntuu jo selvasti! Helppoahan se on kasvaa noin pienesta suureksi jattilaiseksi, mutta ruokaa kuluu. Onneksi Vera jaksaa rauhallisesti olla pentujen maitobaarina! Veralla on maidon tulo alkanut ihan kunnolla, jopa niin hyvin etta pentujen ensimmaiset ahkytkin jo valitettavasti on koettu. Juottovali on nyt venynyt tunnista noin puoleentoista, ehka jopa kahteen, tai saa sita ainakin toivoa ettei kokoaikaa tarvitse olla pentuja vaihtamassa ja Vera saa hieman "omaa aikaa" kylmemmassa valikossa.

Saimme tassa muutama paiva sitten kivan idean ottaa kuvia aina saman pehmolelun kanssa, jotta pennun kasvu nakyisi paremmin. Niistakin myohemmin lisaa pentukuvasivustolle. Nesteen kutsumanimi on nyt myos vaihdettu Cooperiksi.

Olemme aloittaneet Battaglian kasittelyharjoitukset. Kuvassa Akseli. Voisiko pentu olla enaa taman relaksoituneempi ??

Pennut on nyt myos siirretty pienista koreista suurempaan kavelyalueeseen. Pennut nostavat jo upeasti etupaataan ylos liikkuessaan. Osalla pennuista menee jo takajalatkin hienosti vartalon alle. Seisoma-asennot, tosin horjuvat sellaiset!, osataan myos aika hienosti jo :-). Odottaisivat nyt viela hetken etta ehtisivat silmat avautua ennen kavelyn aloittamista :-)!

 

Aloitimme “pentublogin”, joka myohemmin pilkotaan varsinaisiksi artikkeleiksi (eman ruokinta, synnytys, pentujen virikkeet, pentujen kasittely jne.). Linkissa (JULKAISTAAN VIIKONLOPPUNA)  siis lisaa ja tarkempaa tietoa pentuajasta. Ja kuvia loytyy aina tasta samasta kuvalinkista.

 

26.11.2009 Veran pennut saapuivat maailmaan nopean ja helpon synnytyksen tuloksena. Saldona oli 8 pentua: 3 mustaa urosta, 2 mustaa narttua ja 3 ruskeaa narttua. Etsimme sijoituskotia erittäin lupaavalle ruskealle nartulle (Navy), sekä aktiivisia näyttelykoteja mustalle urokselle (Akseli) ja mustalle nartulle (Neste).
Myös muita pentuja vapaana.


Kuvassa Kasper, Navy, Akseli, Scout, Pipari, Mona, Neste, Oslo  Vera-emän kanssa päivän vanhoina.

Pentukuvia: http://watercubs.kuvat.fi/kuvat/Kivisilman%20N/

 

22.11.2009 Pennut potkivat jo hurjasti. Jos käden laittaa Veran mahalle, niin voi tuntea pentujen liikkuvan kokoajan. Voi Vera parkaa :-) Voimme kuitenkin olettaa pentujen olevan yhtä aktiivisia kuin emonsa.. ;-) Enää pari päivää..

21.11.2009 Veran h-hetki lähestyy. Koira on valtava kuten kuvasta näkee. Data-mopsi on Erittäin kiinnostunut Veran nisistä jonka takia kaksikkoa on pidettävä silmällä koko ajan, ettei Data vaan ime nisiä ja aloita ennenaikaista synnytystä. Pihalle on nyt ilmestynyt monta valtavaa poteroa (siis valtavaa!), joista pari on nyt peitetty ihan koiran turvallisuuden vuoksi. Pyörätelineiden luo kaivettu potero oli jo niin suuri, että telineen vasen kulma oli ilman päällä ja koko teline oli vaarallisesti kallellaan. Sisällä Vera silloin tällöin tunkee koko ruhonsa astiakaapin alle. Kauhulla katsomme kun tyttö hivuttautuu pois kaapin alta ruoka-aikaan.. Alakertakin on laitettu kuntoon synnytystä varten, ja eläinlääkäreille on soitettu varmuuden vuoksi. Keskiviikkona on laskettu aika.


Vera viime tiistaina

10.11.09 Vera on nykyään SUURI valas, niinkuin yksi meistä jo mainitsikin "ISO äiti"! Veran äidinvaisto on myös jo herännyt ihan kunnolla: kaivaa poteroaan ulos pyörätelineen alle ihan urakalla: on päättänyt visusti synnyttää juuri siellä. Valitettavasti Vera ei kuitenkaan tule saamaan tahtoaan läpi: kylmä mutainen potero ei ehkä kuitenkaan ole se meidän valitsema synnytyspaikka. Vielä kaksi ja puoli viikkoa odostusaikaa jäljellä :-). Pentukyselyitä vastaanotetaan edelleen, eli jos on kiinnostusta pentueesta, niin kyselkää mielummin jo etukäteen sähköpostilla :-). Meidän on helpompi keskittyä pentukyselyihin nyt ennen pentu-urakkaa :-). 03.11.09   TARUNOMAINEN VESIPELASTAJAKOIRA JA USKOLLINEN YSTÄVÄ: NEWFOUNDLANDINKOIRA–kirja ilmestyy joulukuussa 2009!
                Kokonaan uudistettu painos. Neliväriliite. Noin 200 sivua.
                Tilaukset: marika.mantyla@fai.fi 
                [kirjatilaukset ulkomaille: Bettina Salmelin (bettinasalmelin@hotmail.com)]
                Hinta: 30 euroa, kaksi kirjaa 50 euroa, kuusi kirjaa 100 euroa. Hintoihin sisältyvät postikulut.
                Myynnissä on neljäsataa kirjaa.
Ruutilla menee Ranskassa erinomaisesti, kuten kuvasta näkee.
 

29.10.09 Kävimme ultrassa eilen. Ja suureksi iloksemme Vera on kantava; Koirilla oli todellakin kemiaa, sillä pentuja on tulossa 5 (+/-1). Ultran aikaan pentujen ikä oli 34.5 päivää (laskettu kallon koosta) eli toinen astuminen (Keskiviikko) oli se onnistunut. Ultrassa tutkittiin jokainen pentu tarkkaan ja todettiin että jokainen oli erittäin hyvin kehittynyt ja terve. Nyt ei muuta kuin valmistelemaan taloa pentuja varten. Joulusta tulee taas hektinen! :D


Veran ultra syksy 09-Kuvassa näkyy pennun kallo, tassut ja suu

Olimme melkein varmoja jo ennen ultraa että pentuja oli tulossa, sillä Veran nuolemiskohtauksien lisäksi, Data on myös alkanut nuuhkimaan entistä enemmän Veran nisiä. Myös Veran paino on noussut ja ruoka maittaa!


Ruuti ja Capri Ranskassa syksyllä -09

TIEDOTE:   Marika Mäntylän ja Bettina Salmelinin NF-kirja painetaan joulukuun alkupuolella Tampereella, sivuja on noin 200, osittain nelivarinen. Kirjan koko B5. Teoksia painetaan 500 kappaletta.

18.10.09 Veralla on ollut aamupahoinvointia, outoja makumieltymyksia ja akillisia hoivaamiskohtauksia (Data alkaa jo pian tottua olemaan Veran ihan oma nuoltava lelu!).. Odotamme viela ultraa viikon verran ja sitten saamme tietaa onko Veralla huomattavan suuri valeraskaus vaiko ihan oikea tiineys :-). Tietysti jalkimmaista me toivomme kovasti!

Capri ja Ruuti nauttivat elamastaan Ranskassa; jeesuskukkulalla kavelylta on komeat maisemat ja lahijarvikin on vain 20min paassa taloltamme! Uintireissut siis vain lisaantyvat! Taallakin tosin alkaa kohta syksy tulla, silla enaa koiramme uivat, emme me.

Marika Mantylan kanssa kirjoittamani noffikirja alkaa tuotapikaa olla loppusuoralla! Lahes kaikki kappaleet ovat valmiit, ja ensimmaiset luvut onkin jo esitaitettu. Siita tulee kylla todella hieno kirja, seka taiton puolesta etta asiasisalloltaan :-).
 

04.10.09 Vera on vihdoin kotona. Poppe astui Veran neljä kertaa (maanantai, keskiviikko, perjantai ja maanatai). Poppen kasvattaja kertoi että koirat olivat aivan hullaantuneita toisistaan. Aina herätessään Vera käväisi ensin sanomassa Poppelle aamutervehdyksensä, jopa ennen aamiaista. :) Kyhnytti vieressä ja näykki korvaa kunnes Poppe innostui mukaan. Toivotaan että pentuja on nyt tulossa. Ultra on muutaman viikon paasta. Sitten nahdaan.

Data (mopsi) on nyt steriloitu. Tikit nayttavat hyvilta, ja koira juoksentelee pihalla entiseen malliin vaikka leikkauksesta on vasta kaksi paivaa.

Ruutilla alkoi juoku pari vikkoa sitten. Ehdimme toivoa etta Datan tavoin koira ei muuttuisi juoksun aikana. Kuitenkin Ruuti on nyt aloittanut matalan ulvomisen. Talon muun vaen younet karsivat. Onneksi muut koiramme eivat ulvo juoksujen aikana kuin korkeintaan paivan tai pari. Sormet ristiin ja toivotaan etta Ruutikin lopettaa pian..

21.09.2009 Voi ei! Ainakin tiedamme ettemme enaa koskaan ota juoksuista koiraa nayttelyyn. Vera laukkasi tai pikemminkin laukkasi ja kauhoi etutassuillaan kuin henkensa edesta!!) koko kehaa ympari, yrittaen saada edes hieman haisteltua sita edessaolevaa koiraa.. Vera kayttaytyi kuin ei olisi koskaan ennen nahnyt koiria! Erittain noloa, varsinkin kun normaalisti Vera on varmaankin parhaiten kayttaytyva "nayttelykoiramme".
Ruutilla taas ei silla kovinkaan erityisesti mennyt, silla se tarvitsee viela paljon, paljon aikaa kehittyakseen noffimaisemmaksi.. Nayttelyt jaavatkin siis syysta nyt tauolle kunnes ika on lahempana kahta kuin yhta. Keskitytyaan nyt se aika muuhun harrastamiseen :-).

Vera jai nayttelyreissuilla Ruotsiin uroksen kasvattajan luokse. Kiitos Monika! Poppe osaa tietaa oikeat paivat, niin hakureissukin varmasti ajoittuu oikein. Tanaan oli ensimmainen oppikirjan mukainen astutus, eli toivottavasti pentuja on tuloillaan.
Todennakoisesti Vera tulee rakastumaan siihen ihanaan tatiin joka tarjoaa Veralle huomattavasti liian maukasta ruokaa (nappulaa = Veran mielesta namipalat) vahan liikaa paivittain niin paljon, ettei se enaa tahdo tulla kotiin meidan kanssa kun haemme sen ;-).
 

15.09.2009 Capri steriloitiin eilen, eli nyt silla ei enaa koskaan tule juoksuja. Hienoa :-) ! Pari paivaa pitää nyt Caprin kanssa ottaa helpommin, mutta sitten ollaan taas entisiä. Leikkaushaava nayttaa hyvältä, eikä Caprikaan ole sita turhan usein yrittänyt nuolla.

Sunnuntaina kävimme katsomassa Elin (El oso pardo von Baywatch) vepetreenejä Saksassa. Oli todella ihanaa seurata muun maan treenejä; harjoituksetkin olivat hieman erilaiset meille normaaliin verrattuna. Saimme kivoja ideoita seuraaviin treeneihin :-).


Isä El, emä Capri ja pentu Ruuti vepetreenien jälkeen

Veralla alkoi lauantaina juoksu!! Eli noin kuuden viikon paastä menemme ultraan ja saamme tietää onko pentuja tulossa :-). Astutus tapahtuu muutaman viikon päästä. Käymme näyttelyreissulla Tanskassa nyt tulevana viikonloppuna, jolloin jätämme Veran uroksen kasvattajan hoiviin Ruotsiin. Vera tulee varmasti nauttimaan olostaan siellä ;-).

Kävimme myös Baronia katsomassa viime viikon torstaina. Oli hienoa nähdä miten hyvin Baron toimi tokotreeneissä.

 
Baron tokotreeneissä

02.09.2009 Loma loppui ja palasimme taas Belgiaan. Nelja tuntia Turkuun, laivalla 12 tuntia, sitten 22 tuntia ajamista kotiin Brysseliin!

Kesan aikana kavimme ainoastaan kuudessa nayttelyssa, mutta tuliaisina niista on nyt 15 ruusuketta ja nelja pokaalia! Ja tietysti Veran SUOMEN ja RUOTSIN MUOTOVALIONARVOT! Hienoa! Ruuti oli viidessa nayttelyssa pentuluokan ensimmainen (myos NF erikoisnayttelyssa!), nelja kertaa niista Rotunsa Paras Pentu, kerran pentuluokan toinen. Capri tuli turistikoirana muutamaan nayttelyyn, silla rakastaa saamaansa huomiota aina pesun ja trimmauksen yhteydessa :-).

Jarjestamamme vesipealstusviikonloppu sujui erinomaisesti! Leirilaiset jaettiin neljaan rastipaikkaan, joissa jokaisessa oli vain 3-4 noffia. Tama mahdollisti yksilollisen treenauksen ja kaikki saivat treenailla niin paljon kuin vain jaksoivat. Suuri kiitos ulkomaanihmeelle Jan ja Douglas Counottelle jotka saapuivat Belgiasta Suomeen vetamaan yhta rasteista :-)!

Vesipelastaja Al, joka on tullut tunnetuksi helikopterikuvistaan, on nyt viikonloppuna vasta 9 kuukautta, mutta suoritti virallisen rantavahdin tutkinnon jo kuukausi sitten. Seuraavan vuoden aikana Al-tytto aikoo omistajansa kanssa suorittaa seuraavan tason tutkinnon joka antaa luvat pelastaa ihmisia myos helikopterista ja merivartioston veneista kasin. Eli jos joku on Italiaan pain menossa hukkumaan, niin muistakaa vilkuttaa ja kertoa terveiset taalta! Kesaloman aikana Al osallistui merivartioston esitykseen, joka tallennettiin ja naytettiin satelliittitv:lla saksalaiselta SAT1-kanavalta. Ohjelman nimi on Planetopia http://www.planetopia.de/archiv/2009/planetopia/08_23/4.html

Al kavi lomallaan myos partionsa kanssa Paganican maanjaristysalueella terapiakoirana. Olivat ensimmainen koiraryhma joka paastettiin alueelle sitten maanjaristyksen. Al ja partionsa oli siella viikon verran, nyt siella on toinen partio ihmisten halattavana.

Einille menee myos suuri kiitos! Capri on ollut taysin toinen koira sitten hieronnan; kaikki lihaskireydet ovat poissa. Capri on myos alkanut juoksemaan ihan pitkiakin 500m matkoja kerrallaan ja jopa nukkumaan oikealla kyljellaan! Aloitimme myos pitkan matkan uinnin Caprin ja Veran kanssa. Valitettavasti elokuu oli kuitenkin tuulinen ja kylma, joten pisin matka jota uitimme oli 13 minuuttia yhteen putkeen. Oli sekin jo erittain hieno saavutus verrattuna normaaliin 25-50m uintiin vepeliikkeiden yhteydessa muutamaan otteeseen aina Tiistai-iltaisin vepessa. 

Veralla on juoksu alkamaisillaan; ainakin muut ovat erittain kiinnostuneita Veran hajusta ja Veran mielesta ihan jokaikinen tolppa on merkattava omilla hajuillaan. Olemme astuttamassa Veran Poppella nyt syksylla, joten jos olet kiinnostunut pennusta, niin kysele toki mielummin ajoissa :-). Poppe on myos ihan kunnon vepekoira, joten toivoisimme pennuista nayttely- ja vepekoiria. Tietenkin kaikkein tarkeinta on HYVA KOTI!

Olen uusimassa Marika Mantylan kanssa sita ainoaa suomalaista noffi- ja vepekirjaa. Siita on tulossa erittain mielenkiintoinen, myohemmin laitamme sisallysluetteloa esille, mutta voinen jo mainita etta jalostus- ja vesipelastusosiosta tulee erittain kattava ja ajatuksia herattava ;-) ! Kirjoja ei voi viela tilailla, mutta voitte toki jo ottaa yhteytta jos kirja kiinnostaa. Se painetaan loppuvuodesta, eli sopii mainiosti vaikka joulukuusen alle :-)!

 

 
Viimeinen vepeharjoitus Belgiassa ennen kesaloman alkua


Viimeinen vepeharjoitus Belgiassa ennen kesaloman alkua

29.06.2009 Torsaita lahdemmekin taas kesalomalle Suomeen, talla kertaa kokonaiseksi kahdeksi kuukaudeksi :-) ! Loman aikana kotisivuille ei valitettavasti tule paivityksia, silla ainoa nettimme loytyy viikottaisilta kirjastokaynneilta.
Sunnuntaina kavimme taas nayttelyssa: Ruuti erittain lupaava 2 pennuissa ja Vera ERI 2, vara-cacib, vara-sert avoimessa luokassa. Kotiintuomisina oli nayttelysta voitetut kaksi koiranpetia.

Ilmat ovat olleet todella lampimia. Koirat ulkoilutetaan vasta iltakahdeksan maissa (ellei myohemminkin). Paivan aktiviteetit rajoittuvat lyhyihin treenisessioihin ja aivojumppiin. Aamuruoan joukkoon lisaamme nyt kesalla muutaman ylimaaraisen desin vetta jotta nestetasapaino pysyisi hyvana (erityisesti Caprilla joka ei normaalistikaan juo suuriakaan maaria), ja iltaruokansa ne saavat suoraan pakastimesta.

Paavo (Larinkallion Herrasmies) lonkka-arvostelut saapuivat Kennelliitosta. Arvosanana valitettavasti E/E. Tarkoittaapahan sita etta Paavon lihaskunnon on nyt pysyttava erityisen hyvana lapi elamansa (jonka en usko olevan ongelma, silla koko H- pentue on ollut erityisen aktiivinen :-)). 


24.06.2009 Jalleen saan olla se onnellinen joka kuulee uusia uutisia Hengenpelastaja Alista päivittäin. Viikonloppuna Al meni vieresta seuraamaan ihan oikeita vesipelastajia kun Donatella piti jasenille kurssin. Paivat olivat pitkia, mutta Al teki sen taas ja toimi erittain hyvin.
Saksalainen uutistoimisto teki viimeviikonlopusta (Lecco jarvella lapsille jarjestetysta esityksesta) pienen uutislahetyksen. Muutaman sekunnin ajan Alkin nakyy helikopterissa Arca-noffipennun vieressa. Al oli myos helikopterissa kyydissa toisen noffin laskeutuessa sielta alas.


Al jumping from a boat

 

22.06.2009 Viikonlopun nayttely ei olisi voinut mennä paremmin: Baron ROP-pentu (valittiin ison kehan 5 parhaan joukkoon), Ruuti VSP-pentu, Data (mopsi) ROP-pentu ja Vera ROP (valittiin isossa kehassa jatkoon, muttei sijoittunut). Hienoa :-) :-)!
Bram osasi esittaa Baronin erittain hyvin.       Kuvia nayttelysta     Kuvia Baronin trimmauksesta

 


Annina, Virva-Riitta, Bram koirien Vera, Data, Ruuti ja Baron kanssa


Baron ja Ruuti


Vera

 

17.06.2009 Veran pentuesuunitelmat on nyt julkaistu. Toiveissa on mustia ja ruskeita nayttely- ja harrastuskoiria upean Poppen kanssa. Kavimme Poppea katsomassa muutama vuosi sitten ja erityisesti sen sulavat liikkeet ja hyva luonne jaivat mieleen :-). Kaymme viela uudestaan katsomassa nyt kesalomareissulla Ruotsin lapi.

Ruuti paatti eilen varastaa kokonaisen kurkun. Meni sita innoissaan nakertelemaan puskaan silla aikaa kun itse tein soseita loppuporukalle. En tiennytkaan etta kurkku voi olla noinkin erityisen hyvaa, mutta toisaalta Ruuti on se meidan "jatemylly" jolle kay kaikki (itsekin kay poydilta bongailemassa kaikkea mahdollista syomakelpoista ja -kelvotonta). Viime viikolla meni kolme leipapussia, Caprin lonkkaainepurkki (onneksi vain purkki oli jarsitty ettei pillereita sentaan saanut syotya) ja x-määrä lehtiä ja kyniä jotka hassusti sattuivat olemaan pöydan reunalla kuonon tiellä. Eipä ole ihmekään etta nykyaan meille on ihan normaalia sailyttaa aamupuuroja uunissa ja leipia mikrossa.. Kaappeja se ei onneksi (viela?) auo ;-) !   

16.06.2009 Al on todellakin uskomaton koira, omistajan sanoja kayttaen. Torstaina se laskeutui omistajansa kanssa helikopterista YHDEKSASTAKYMMENESTÄ metrista vaijerin varassa! Oli rauhallinen koko lennon ja laskun ajan, ihan kuin olisi aina sita tehnyt. Hienoa Al :-)!

 
Al kabiinissa - Laskeutumisen jalkeen kentalla
 

11.06.2009 Capri on jo lahes entisellaan, vaikkei tapahtumasta olekaan kuin vasta muutama kuukausi. Kavelee muiden mukana normaalilenkkeja ja normaalinopeuttakin jo :-) Toki jos jaa jalkeen hajuja haistelemaan, niin pitaa hetki odottaa, mutta hienosti jaksaa! Kunhan karvat kasvavat takaisin, niin ei tuosta mitaan pian huomaa :-). Vera on vihdoinkin rauhoittumaan pain nyt kun ikaakin on jo 4 vuotta (paitsi vepeillessaan, edelleen ryhman vetaja luulee Veraa parivuotiaaksi vaikka onhan han ohjannut meita alusta asti :-) )! Ruuti taas on kasvanut jo lahes Veran ja Caprin kokoiseksi! Tosin onhan se suureksi osaksi pelkkaa jalkaa, mutta ei se enaa pieneksi tuosta voi jaada!

Al voi hyvin Italiassa, tekee uskomattoman hyvin :-). Helikopterilennoista hukkuvan pelastamiseen kaikki onnistuu. Valikuvat nayttivat terveydenkin olevan hyva; lonkat A-B ja kyynarat 0-1, toivotaan etta pysyvat samanlaisina lopullisiin kuviin asti. Alin kuvagalleria


Al helikopterilennolla toukokuussa 2009

Baron jaksaa myos todella hyvin. Siirtyi loppusertifikaatilla ensin pentuluokasta A-luokkaan ja vain neljan viikon paasta siita viela B luokaan! Todella hienoa :-) !! Baronin kuvagalleria

 

Viikonloppuna oli koirakoululla mollitoko. Ruuti voitti hienosti pentuluokan, Data mopsi oli neljas. Vaikeimmassa pro-luokassa Capri oli toinen ja Vera hienosti kolmas! kuvia


Ruuti mollitokon pentuluokan voittaja!

 
Vera mollitokon vaikeimman luokan kolmas; Capri mollitokon vaikeimman luokan toinen

 

17.05.2009 Hyvaa syntymapaivaa Larinkallion H:t!  Paavo, Vera, Lotta, Paavo, Justus ja Bamse !! Nelja vuotta :-)!

16.04.2009 Vietimme oikein mukavan loman Ranskassa. Capri voi huomattavasti paremmin nyt jo :-). Elainlaakarimmekin oli yllattynyt siita miten hyvin Capri kayttaa jo jalkaansa, vaikkei leikkauksesta ole kulunutkaan kuin 3 viikkoa, eika vesiterapiaakaan ole viela aloitettu. Huomenna onkin ensimmainen kertamme, jonka jalkeen aloitamme kaymaan siella kahdesti viikossa ainakin nyt nain alkuun. Vesiterapian avulla Capri saa vahvat lihakset kannattelemaan toista takajalkaansa entista paremmin. Capri on nyt liittynyt takaisin perhe-elamaamme hyvin ja kerjaa jo ruuanjamia entiseen malliin. Ei silla siis kamalasti kipuja voi olla kun aikaa ja energiaa likenee tuollaiseenkin ;-). Aina olisi mukana lahdossa samalla ovenavauksella kuin muutkin. 


Vera ja Ruuti Ranskassa

Kavimme Baronia katsomassa viikko sitten, kuvia tapaamisesta.

 

04.04.2009 Capri on huimasti parempi, lähes viikko sitten lopetimme tujumman kipulääkkeen annon ja muutama päivä sitten kokonaan pillereiden antamisen. Capri ei näytä kipuilevan jalkaansa, vaikka tokihan se edelleen linkkaa. Myös enää satunnaisesti kuuluu enää ulvahdus ylösnoustessa, eli huimasti on parantunut. Capri on nyt myös taas "liittynyt perheeseen" ja kuolaa keittiössä ruoan perään ja on pihalla "apuna" puutarhahommissa Veran ja Ruutin mukana.

Vera osallistui tänään Antwerpenin näyttelyyn ja uskomattomasti voitti ensin oman luokkansa ja sitten kaikki nartut (oli VSP saaden SERTin ja CACIBin). Hienoa! Nyt on Veralla seitsemän serttia kuudesta eri maasta, eli ei huonommin vaikkei valiotitteleitä vielä mistään olekaan. Ensimmäinen CACIB tuli myös tuosta näyttelystä, sillä tähän asti Capri on ollut napsimassa ne Veran edestä!


Baron ja Vera

Kävimme Baronia katsomassa iltapäivällä, kiloja on nyt noin 30 ja korkeutta suurinpiirtein yhtä paljon kuin Ruutillakin (25kg). Selvästi urosmainen pentu ja ihan selvästi tullut isäänsä Eliin ainakin pään suhteen.


Baron ja Ruuti leikkimässä hieman normalia rajummin :-D, lisää kuvia tulee noin viikon päästä

Al voi myös erittäin hyvin, ovat aloittaneet vesipelastustreenit nyt uima-altaassa, sillä vedet ovat vielä liian kylmät harjoituksille. Al ui todella innokkaasti, nelivetoa (takapuoli ylhäällä) ja hyppää myös jo reunalta roiskeita pelkäämättä! Donatellakin oli ihmeissään (ja onnessaan :-) ) kun Al on niin reipas, pirteä ja innoissaan vedestä (yhtä paljon kuin kaikesta muustakin, ihanan "rajuksi" kutsui Donatella sita :-) !).


Al ja Donatella kevään ensimmäisissä vepeharjoituksissa altaassa

 

28.03.2009 Paljon on tapahtunut: Capri lapaisi vetokokeen tasot 1 ja 2 Englannissa ja myos Englannin Kennelliiton järjestämän Hyvä Koirakansalainen tasot pronssi ja hopea. Veto taso 1, GCC Pronssi, Bo Peep 2009 , Veto taso 2&3, GCC Hopea, Tawd 2009

Olemme tuomassa taas vesipelastusvaljaita ja vetovaljaita Suomeen heinäkuussa. Hinta on noin 50€ paikkeilla, riippuen tilauksen suuruudesta. Kysele lisää niin osaamme tilata riittävästi. Valjaat tehdaan tilaustyönä, eli koon pitäisi olla varmasti sopiva myös "vääranrotuisillekin". Tilaukset laitetaan menemään viimeistään toukokuun puolvälissä.

Päivityksiä sivuille: kerman värinen newfoundlandikoira värisivustolla

Donatella aloitti Alin kanssa kunnon vesipelastusharjoitukset (helikopteriharjoitukset!) Italiassa ( http://www.canisalvataggio.it/ ) Todella hienoa kun Al pääsee OIKEASTI pelastamaan ihmisiä :-).


Al helikopterissa

Myös Baron ja Ruuti ovat kasvaneet jo hirmuisesti (kuvia myohemmin)!

Vera jäi erittäin valitettavsti tyhjäksi juoksustaan komean Balton kanssa. Kavimme kuitenkin tarkastuttamassa Veran spesialistilla: on terve, eli ainakaan mitään terveydellisiä ongelmia ei ole, hyvä tietää. Tulevista suunnitelmista voi kysellä suoraan meiltä, sillä emme ole varmoja suunnitelmia tehneet. Veran seuraava juoksu tulee elo-syyskuun vaihteeseen. 

Capri on nyt leikattu, maanantaina iltalenkilla sillä meni lonkka sijoiltaan. Ystavalliset kirkkotyontekijat ajoivat meidät päivystävälle 45min päähän. Tiistaina oli ensimmäinen operaatio (laitettiin lonkkapallo takaisin paikoilleen keinoligamentilla), valitettavasti se ei kuitenkaan pitänyt riittävän hyvin ja keskiviikkoillalla lonkka oli taas pois paikoiltaan. Saimme torstai aamuun seuraavan leikkausajan ja tällä kertaa koko lonkkapallo poistettiin. Capri on jaksanut erittäin hyvin vaikka on varmasti ollut erittäin kivuliasta!
Saimme vieda Caprin takaisin kotiin pe illalla. Auto- ja laivamatka sujuivat hyvin. Ensimmainen yo kotona meni paikkaa vaihdellen, mutta kunhan ymmarsimme siirtaa patjat oven eteen, rauhoittui se siihen hyvin loppuyoksi ja talle paivalle. Elainlaakari teki taalla paassa tarkastuksen: nayttaa niin hyvalta kuin milta leikkuuhaava voi tassa vaiheessa nayttaa. Ylosnousu ja maahanmeno ovat kivuliaita, mutta kaveleminen ja paikalla makaaminen sujuvat ihan hyvin. Alkoipahan se normaali kuorsaaminenkin tanaan iltapaivalla. Edessa on rankka kuntoutuminen, mutta toivottavasti Capri paasee pian takaisin jaloilleen entiseen malliin!
Elainlaakari oli yhta kummissaan lonkan sijoiltaan menemisesta kuin me itse, sillä mitään tapaturmaa ei tapahtunut. Capri oli edellisena iltana ja sen paivan aamuna mennyt ihan normaalilenkit (vapaana juoksua), illalla se oli vain kaantynyt toista koiraa kohti (toinen koira vastakkaisella puolella tieta ohittamassa meita) ja sitten se tapahtui. Kirjoittelen Caprin kuulumisista tarkemmin vasta myohemmin (kuvien kerta), silla tarkeinta talla hetkella on nyt saada Capri kuntoon!!

 

07.02.2009 Olemme järjestämässä vesipelastusleirin kesällä 2009 Valkealassa, ohjelmaan kuuluu myös kesällä karvapäivätkin. Lisatietoa linkeissa, tai toki pyytämällä saa vielä lisää :-). Ohjaaja Ornella vetää vesipelastustreenejä Hollannissa ja Jan on ollut aktiivinöffiharrastaja (ja vepeharrastaja jo pitkään). Jan on myös vepetuomari, kotisivunsa www.newfoundlander.be varmaan muistaa parhaiten YouTube "lansun" (vm nöffi Frizo) hyppäämässä helikopterista.. ;-) Molemmat vetävät siis treenejä englanniksi, mutta rasteilla tulee olemaan tulkkikin (apuohjaajana). Kahta muuta rastia on vetämässä minä ja Teija Lakka (vetää vepetreenejä Valkealassa). Toivottavasti saadaan uusiakin nöffejä leirille, aloittelijatkin ovat siis tervetulleita tutustumaan lajiin, parhaitenhan leirillä muiden nöffien seurassa näkee tykkääkö lajista :-)!

Veran juoksu alkoi jo lähes kuukausi sitten, nyt on astutettukin jo ja toivottavasti on kanatavana! Aamupahoinvointia oli muutama päivä sitten ja ihan selvästi on "masentunut" nyt astutuksen jälkeen.. Tieda sitten onko valeraskaus vaiko oikea.. Pidetään sormet kuitenkin ristissä ja odotetaan ihan rauhassa ultraan (helmikuun lopulla).


Ruuti ja Al metrossa (11 viikkoa)

 

07.01.2009 Lumi on viela maassa, sen kunniaksi uusia lumikuvia. Data-mopsista on myos muutama uusi kuva. Veralla ei ole viela juoksu alkanut, sitä odotellessa..


Ruuti, Baron ja Al leikkimässä lumessa 45pv.

05.01.2009 Koko yon satoi lunta, paivallakin lisaa. Onneksemme se myos jai maahan eika sulanut heti loskaksi (niinkuin yleensa kay!). Pennut rakastivat lunta eivatka olisi millaan tulleet takaisin sisaan lampimaan. Osasivat aina sopivasti karata ovesta takaisin pihalle aina kun toista oli ottamassa sisaan. :-) Kuvia pentusivuilla.


Al, Baron ja Ruuti menossa ulos lumeen 43pv.

03.01.2009 Uusi vuosi tuli ja meni, kukaan ei reagoinut paukkeeseen mitenkaan. Tosi hienoa! Pennut ovat nyt kuusi viikkoa ja toinen matolaake satsi on nyt syoty. Eihan niilla mitaan matoja ole nakynyt, mutta varmuudeksi, silla jos odottaisimme siihen etta nakisimme niita, niin madot olisivat jo saaneet paljon tuhoa aikaan, silla noffien kasvuvauhti on niin huimaa. Siksi madotus suositellaankin noin kerran kuussa annettavaksi kasvavalle noffille. Aikuisena sitten harvemmat madotukset ovat okei.

Pennut tykkaavat viettaa enemman ja enemman aikaa ulkona. Nyt koitamme saada niita ulos ainakin kahdesti paivassa heti ruokailujen jalkeen, jotta sisasiisteysalkeetkin olisi jo edes pikkasen hallinnassa ennen uusiin koteihin lahtoa. Helpompaahan se nyt on jo aloittaa. Pennut ovat tosi aktiivisia nyt jo ulkona, menevat omia menojaan aika pitkallekin valilla, mutta tulevat aina lyhyin valiajoin tsekkaamaan etta muut ovat viela tallella. :-) Pennut tulevatkin jo nyt ihan mukavaa vauhtia luoksemme kun niita kutsumme, erityisesti kun meilla on ruokaa lautasella. ;-)

Capri jaksaa pentuja todella hyvin. Se on jo vieroittanut pennut lahes kokonaan, nyt ei ole esimerkiksi enaa pariin paivaan imettanyt juuri lainkaan. Osaa menna itse pentujen luokse kun silta alkaa tuntumaan. Pennut osaavat myos jattaa Caprin rauhaan silloin kun Capri niin sanoo. Taman takia Capri pystyykin (ja tykkaa!) nukkua pentujen vieressa pentuaitauksessa. Capri osaa myos vieda oman ruokansa ensin pentujen kaluttavaksi ennen kuin itse hotkaisee sen suihinsa. Vitsailimmekin jo, etta taitaa se olla lukenut pennunhoitokirjat kun niin hyvin saa kaiken tehda ;-)

Verakin jaksaa pentuja ihan mukavasti. Ei se edelleenkaan niista juurikaan valita, eli antaa niiden olla omissa oloissaan pentuaitauksessa. :-)

 

(c) Salmelin