Watercubs & Kivisilmän

työskentelevät näyttelynewfoundlandinkoirat

Esittely Koiramme Uutisia Pentuja Harrastukset Artikkelit Kuvagalleria
Pentuesuunnitelmat Lisätietoa pentueista ja rodusta Kasvattimme

 Pentublogi S

Kuvia

Pentublogi kirjoitetaan kokonaan suomenkielellä tällä kertaa, sillä pentuja syntyi vain yksi, joka sekin jää sijoitusnartuksi pitkäiaikaisystäväperheelle Suomeeen.

// The puppy blog will only be written in Finnish this time as the owners (co-owning Ariel) are a long-time friend/family from Finland. If you’re interested in following the development of the puppy, feel free to use for example Google Translate to figure out what we’re writing about.


Synnytys - 8.7.2012

Ruuti aloitti levottomuuden lauantaina klo 22.40PM. Yö sujui tontin ympäri lenkkeillessä ja läähättäessä. Lenkkien yhteydessä uusi pesä piti aina yrittää vaivihkaa kaivaa lähikuusen juureen.Valitettavasti emme kuitenkaan voi jättää Ruutia yksin synnyttämään metsään, joten matka jatkui taas saunarakennukseen. Onneksi yö oli viileä ja pesutuvan puolen kaakelit jääkylmiä, jotka viilensivät Ruutin olotilaa mukavasti. Siitä huolimatta Ruuti pyrki edelleen nukkumaan ketarat ojossa ns. sammakkoasennossa. Edellisenkin pentueen aikaan sammakko-asento oli se, mistä Ruutin löysi. Luulisi pentujen murskaantuvan koko kehon painosta (Ruutihan painaa 55kg), mutta ei, tyytyväsinä ne siellä nukkuivat. Pentujen liikkeitä on tuntunut jo viimeiset pari viikkoa, vasemmalla kyljessä (ylhäällä kylkiluiden alla) on selvästi yksi mega-suuri pentu, joka potkii satunnaisesti. Oikealla ei tuntunut mitään muttei sitä koskaan varmuudella voi tietää. 

   
    Ruuti miettii kysyy lupaa karata metsään synnyttämään - Ruutin häntä paketoituna synnytystä varten


Ruutin avautumisvaihe (läähätys, levottomuus) jatkui normaalisti noin klo 9AM asti, jolloin ensimmäinen limatulppa valahti puukuistille. Nestettä tuli noin 0.5dl, oli väriltään kirkasta. Noin 10AM tienoilla Ruutilta valahti lisää nestettä ulos (jälleen 0.5dl), mutta tällä kertaa nestemäisen kirkasta: amnionestettä. Odotimme vielä pari tuntia, mutta koska Ruuti ei aloittanut ponnistuksiaan, suuntasimme päivystävälle eläinlääkärille Kouvolaan. Sormella stimulointi ei aiheuttanut supistuksia, joten Kouvolasta Ruuti lähetettiin Herttaan, Helsinkiin leikattavaksi. Oksitosiinin antaminen ei auta, jos nartulla ei ole jo lähtäkohtaisesti edes pieniä supistuksia. Oksitosiini ei kehita supistuksia tyhjästä. Ilman elainlaakaria pentu saattaa menehtya kohtuun, koska yksinainen pentu ei välttämätta stimuloi kohdun supistumista riittavasti, josta johtuen avautusmisvaihe ei koskaan muutu ponnistusvaiheeksi.

Hertan henkilökunta oli erinomaisen tehokas, ystävällinen ja asiantunteva. Vastaanotolla Ruutilta tuli jälleen 0.5dl kirkasta amnionestettä. Amnionesteen kirkkaus oli lupaavaa: pentu saattaakin vielä olla elossa. Amnioneste tummenee vihrean ruskeaksi jos pennulla on ollut hapen puutetta, tai jos pentu on ulostanut sikiöpussiin. Amnionestettä saattaa tihkua normaalisti pussista, joten pieni määrä ei ollut huolestuttavaa, vaikkakin tässä tapauksessa tarkoitti ehdottomasti sitä, että sektio oli tehtävä samantien. Ruuti nukutettiin pian, ja kannettiin leikkaussaliin. Puolisentuntia leikkauksen alusta, noin klo. 17.30PM, hoitaja toi meille pirteän Arielin kuivattavaksi. Tavallisesti emän rauhoitusaine saattaa myös vaikuttaa pennun virkeyteen, mutta tällä kertaa ei. Ariel oli pirteä, jäntevä tyttö, joka jaksoi etsiä nisää (imi sormea). Eläinlääkärin kanssa jutellessa tuli ilmi, että Ariel oli ollutainoa pentu kohdussa, kohtu oli muuten hyvässä kunnossa, ja että Arielin istukka oli kuitenkin vielä ollut jämäkästi kiinni. Kooltaan se oli noin puolen pennun kokoinen (suuri siis)!

Ruuti suljettiin ja tuotiin huoneeseen virkoamaan. Kunhan Ruuti tunnisti nimensä, tarjosimme Arielia varovasti pään eteen haisteltavaksi. Ruutin emänvaistot ottivat ylle ja heti alkoi (tai siis yritti, sillä kieli ei vielä toiminut!) nuolemaan pentua. Tunnisti omakseen. Parin minuutin jälkeen laitoimme Arielin nisälle, jossa se tyytyväisesti imi ensimmäiset maitonsa. Kunhan Ruuti heräili kävelykuntoon, suuntasimme autolle ja kotiin päin. Kotimatka sujui hyvin: Ruuti ja Ariel nukkuivat tyytyväisenä. Ariel vällyihin kierittynä ihmiskehoa vasten (pysyäkseen lämpimäna) ja Ruuti tavarasäiliössä täystuuletus päällä (kuuma päivä). Kahden ja puolen tunnin kotimatkalla pysähdyimme kahdesti imettämään pentua hetkeksi ja tarkistamaan ettei Ruutilla ollut liian kuuma. Nukutuksen jälkeen koiran kieli ei pysty jäähdyttämään kehoa tehokkaasti, joten ylikuumeneminen voi olla ongelma. Auto pysyi kuitenkin viileänä, ja Ruuti sai kauan kaivatut unensa nukkuessaan viileässä.

   
    Ruuti odottaa pääsyä eläinlääkäriin - hihna jäi kiireessä kotiin joten Nikonin kamerahihna toimi väliaikaishihnana  -  Ariel ja Ruuti auton takana pysähdyksellä.


Mökille saapuessa Ruuti ja Ariel muuttivat saunan pesutupaan. Ariel tyytyväisesti Ruutin viereen, ja Ruuti tyytyväisesti kaakelille. Pentu punnittiin: 820grammaa. Ruuti söi jäätyneen jauhelihaköntin (yllätykseksemme, sillä yleensa narttumme eivät ole syöneet kunnolla ensimmäiseen pariin viikkoon) ja joi paljon. Yön aikana joi vain lisää vettä, auttaen maidontuotannon käynnistykseen. Saimme myös eläinlääkäristä kolme pistosta oksitosiiniä, jotta ”kaikki tulee ulos minkä tuleekin tulla”. Ensimmäinen yö sujui rauhallisissa merkeissä.


Ihaa seuraa Arielin unia, Ruuti ottaa rennosti


Päivät 1 & 2 - 9-10.7.2012

Ensimmäisen päivän punnitus näytti 930g, mikä oli hienoa, sillä pennun paino oli nousussa. Ruutilta tulee maitoa juuri yhden pennun tarpeisiin, mutta ylimääräistä ei ole. Jos ”ylimääräisiä” pentuja olisi, olisi maidontuotantokin käynnistynyt hanakammin. Mitään hätää ei Arielilla kuitenkaan ole: tyhjentää kaikki nisät tyytyväisenä itse. Luonnetta alkaa jo näkyä: jos siirrämme Arielin halutulle nisälle, ei se tasan satavarmasti sitä hyväksy. Jos jujutamme Arielin luulemaan sitä omaksi löydökseen, juo se siitä kuitenkin tyytyväisesti. On tärkeää varmistaa että Ariel juo varmasti jokaisesta nisästä, ettei Ruuti saa nisätulehdusta ja että kaikki nisät varmasti toimivat. Arielin lempinisät ovat kaksi keskimmäistä. Yleensä pennut tykkäävät kahdesta viimeisestä, sillä niihin tulee yleensä eniten maitoa. Onneksi Ariel oli syntyessään jo suuri narttu, sillä Ruutin nisät (tämän ollessa Ruutin toinen pentue) ovat suuret (noin etusormen paksuiset). Muistan miten Caprin toisella pentueella (R pentue) oli ”ongelmia” ensimmäiset pari päivää ahtaa suuri nisä pieneen suuhun, ennenkuin kasvoivat hieman. 

Ruuti karkasi jo kastautumaan järveen. Uittaahan ei saa pariin viikkoon keisarinleikkaushaavan vuoksi, mutta Ruuti ei mitä ilmeisemmin kuullut lääkärin ohjetta. Ensimmäinen kunnon yö oli siis Arielille järvimärkä. Ariel ei tuntunut kosteudesta välittävän, ja onneksi järvi on puhdas ettei Ruutin haavakaan toivottavasti tulehdu. Ruutihan siis ulkoilutetaan hihnassa tonttia ympäri, mutta ruokailun yhteydessä karkasi kun silmä vältti. Hihnalenkeillään Ruuti on pyrkii edelleen tarkistamaan kaikki kaivamansa kolonsa ylimääräisten pentujen varalta. Eihän sitä tiedä jos joku olisi sinne eksynyt kun vain yksi on kotona lämpölampun alla.

   
   Ariel päivä 1 -  Arielilla on valkoiset tassunpäät, leuka ja rintaviiva. Todennäkoisesti valkoiset merkit häviävät ajan myötä kuten aiemmilta pennuiltamme. Ruutillakin oli valkoinen rinta ja tassut syntyessään. 


Ensimmäsen yön ja päivan Ariel söi noin kymmenen minuutin välein, eli nukkui myös Ruutin vatsan päällä. Ongelmana oli kuitenkin se, ettei kumpikaan saanut kunnolla unta: Ruuti hätkähti hereille aina kun pentu liikkui tai hieman äännähti, Ariel taas äännähdyttyään sai aina märan kylmän pesun. Nyt (päivä 2) kun Ariel syö ”vain” parinkymmenen minuutin välein, nukkuu se sikeästi lämpölampun alla saunatuvan puolella, lelu kaverinaan. Ruuti kuorsaa pesutilan puolella pitäen pentua silmällä. Hyvä näin että molemmat saavat myös nukuttua sikeästi kuorsaten, ja molemmilla on oikea lämpötila (pentu lämpimässä, Ruuti viileässä). Aina heti kun toinen näyttää valmiilta (imemään tai imettämään), muuttaa pentu heti nukkumaan Ruutin kylkeen. Ariel viettää noin 20 tuntia vuorokaudesta Ruutin kyljessä, sen neljä sitten korissa antaen molemmille nukkumisrauhan (ei toki putkeen, vaan päivän mittaan).

Toinen päivä on sujunut erinomaisen hyvin, Ruuti on jälleen syönyt hyvin, Ariel samoin. Arielin omistajaperhe tulee käymään viikonlopun aikana.

Valokuvia olemme ottaneet Ihaa-lelun vierellä, jotta pennun kasvua on helpompi seurata. Ihaa tulee nayttamaan hurjan pienelta kunhan pentu kasvaa aikuiseksi: nyt se on vielä iso. Ruuti ei ymmärrä kuvaussessioiden eteen, vaan seuraa silmä kovana mitä Arielille teemme. Yhtään jos pentu ääntelee, on Ruuti tsekkaamassa mikä on hätänä.

 
 Jättisuuri Ariel Ihaan vierellä - päivä 1Päivä 3 - 11.7.2012

Ariel painaa nyt jo 960 grammaa, on selkeästi tukevoitunut ja näyttää jo isolta vahvalta pennulta. Kilon raja menee todennäköisesti rikki muutaman seuraavan päivän sisällä. Napanuora irtosi viime yönä Ruutin puhdistaessa pentua. Ruuti nuolee Arielia hyvin (ja usein!), mutta kakasta se ei tykkää. Kun haistaa "numero kakkosen", Ruuti joko nappaa kakan ja sylkäisee pois, tai kääntää päänsä mielenosoituksellisesti pois, antaen meidän napata ulos tulevat kakat paperiin ja roskiin. Pennun ja Ruutin suoli toimivat hyvin, molemmilta tulee ns. normaalia ulostetta. Ruuti syö hyvin, ja on tärkeää että myös Ruutin suoli toimii hyvin rauhoituksenkin jälkeen. Toissapäivänä ja eilen vatsa vielä kurisi, muttei enää. Ruuti on alkanut nukkumaan pidempiä pätkiä, samoin kuin pentu. Pentu syö noin 30-45 min välein noin 30 min kerrallaan (yleensä nukahtaen nisälle tai jalan päälle vielä ylimääräiseksi hetkeksi). Maitoa on alkanut tulemaan kunnolla (toivottavasti ei kuitenkaan tämän enempää, sillä on hyvä että Ruutin maidontuotanto vastaa yhden pennun tarvetta, eikä sitä kuitenkaan tule liikaa). Olemme yrittäneet etsiä apua tarvitsevia pentueita, mutta (onneksi heille), ei sopivia "sisaruksia" ole vielä Arielille löytynyt. Seuraamme pennun kasvua 24h nyt ensimmäiset viikot (josta johtuen pentublogin kirjoittamiseenkin on aikaa), ja senkin jälkeen aina Ruutin ollessa paikalle, joten pienempienkin "sisarusten" adoptointi ei olisi tuottanut ongelmaa.  

Pennun häntä on alkanut vipattaa hurjasti (kuten pikkuveli Markus kirjoitti pentupainotaulukon "muu"-kohtaan) aina pennun imiessä, tarkoittaen että maitoa kyllä riittää, ja pentu on tyytyväinen. Hyttysiä on ollut, mutta kiitos hyttysverkkojen, pysyvät ne suureksi osaksi poissa pennun ja Ruutin luota. Pentua ne yrittävät imeä selästa, Ruutia kuonosta. 

--

Ei olisi pitänyt mitään sanoa maidontulosta, sillä Ariel sain ensimmäisen ähkynsä iltapäivällä.

Päivä 4 - 12.7.2012

Ariel painaa nyt (iltapäivällä) jo hurjat 1260g! Lisäpainoa neljän elinpäivän aikana on siis tullut jo 460g! Onneksi Ariel osaa itse säädellä maidon juontia eikä nukahda nisälle ottamaan ylimääräisiä huikkia. Ruuti osaa "ohijjjoijjoi" käskyn: menisitkö istumasta kyljelle imettämään. Arielin laskemme matole (pito ja kylmänesto) noin 20cm päähän nisistä, jolloin Ariel joutuu itse suuntaamaan nisälle imemään. Jos on kova nälkä tuhisee pentu nopeasti takanisille, jos on viitseliäällä päällä mennään etunisille (enemmän työtä mutta maukkaampaa), ja jos on vatsa täynnä, suuntaa Ariel nisälle, ottaa minuutin huikan ja sitten etsii joko etu- tai takajalan nukkumapaikakseen.


Kylläinen Ariel


Arielin kuonoPäivät 5-7 - 13-15.07-2012

Päivänä 5 Ariel aloitti rapsutusliikkeet takajaloillaan. Jos korvaa tai rintaa rapsuttaa sormella, alkaa Arielin takajalka vipattaa. Ariel on myös aloittanut äänirepertuaarinsa johon kuuluu kiukkuista ärrinmurrin-murinaa jos Ariel näkee huonoja unia, tai jos esim. Ruuti alkaa unissaan potkimaan pentuparkaa. Ruuti osaa ottaa jo rennosti, kuorsaa selällään, jalat vipattaen, uneksien vapaana juoksemisesta! Aina jos ovi  jätetään raolleen,vilahtaa Ruuti ulos ja suuntaa kuononsa joko kohti metsää (pesiä), tai rantaa (uimaan). Tänään (päivä 7) Ruuti on vilahtanut ovesta salamaakin nopeammin jo kahdesti uimaan! Ensimmäisellä kerralla olimme varaamassa Viron laivoja emmekä huomanneet pitää Ruutia silmällä, toisella kertaa Markus oli vahtina, Ruuti nukkuen pöydän alla, vilahti nukkumasta saunan puolelle, josta avonaisesta ovesta ulos. Kuullostaa siltä ettei Ruuti pennun kanssa tahtoisi olla, mutta se ei ole totta. Ruuti rakastaa pentuaan ja antaa pennun tehdä mitä vain. Käy tarkistamassa korin aina herättyään, haistelee pennun takapuolta joka hetki, ja nuolee molempia päitä pennun tarvitsiessa pesua. Kakkoihin ei edelleen mielellään koske, mutta näyttää kyllä meille kun on aika pyyhkiä "numero kakkonen" pois.

Valokuvia ottaessa Ruuti on aina haukkana: viime poseerauksia ottaessa Ruuti haki Arielin korista lelun ja toi sen Arielille :-).Arielia vahtivat Ihaa ja Leijona. Leijona oli Yrjön & Riitan tuomisia. Ariel tarkoittaa hepreaksi "Jumalan leijonaa".Eilen (päivä 6) Arielin vanhemmat (tuleva perhe) tulivt visiitille. Yrjö ja Riitta olivat haltioissaan pienestä pennusta, ja olivat erittäin iloisia saadessaan pitää pientä (isoa nyt jo 1610 grammaista, eli tuplannut painonsa, niin kuin pitäisikin viikossa syntymänsä jälkeen!) pentua sylissään. Ariel rauhoittui hienosti heidän syliin (mitä nyt isoa vatsaansa valitteli ja kääntyili). Leikkasimme Ariel kynnet ensimmäistä kertaa.

Edellisessä viestissä (päivä 4), ei olisi pitänyt kehua Arielin kyvystä olla juomatta liikaa, sillä heti kirjoitettuani sen, joi Ariel itsensa ähkyyn. Seuraavat kaksi päivää (5 ja 6) olivat kaikin keinoin ähkyn välttämistä, mutta siitä huolimatta Ariel ähkyili jopa vain viiden minuutin juonnin jälkeen: maitoa tuli siis liikaa. Nyt viime yön ja aamupäivän (päivä 7) on Ariel kuitenkin osannut säädellä syöntiään, eikä ole ähkyillyt. Siihen saattaa myös vaikuttaa Ruutin maidontuotannon väheneminen / kontrollointi (tai sitä toivomme).
Toivottavasti seuraavat päivät tulevat olemaan samanlaisia. Ruuti on syönyt ja juonut aiempia päiviä vähemmän. Aina syönnin yhteydessä yrittää edelleen heittää kuppia ympäri ja peittää sitä pyyhkeillä tai heittää maata ruokakipon päälle: haluaa laittaa ruokaa talteen pahan päivän varalle.

 

Pennun kasvua on itse ana valilla vaikea huomata, mutta tänään konkreettisesti tajusin että Arielhan on kasvanut. Arielin etutassu on jo nimittäin kahden peukalon kokoinen! Leveydeltään jalatkin ovat jo sormia paljon tukevammat. Ariel painaa nyt (päivä 7) jo 1810g, ja pikkuhiljaa alkaa paino ja kokokin tuntua nostellessa. Enää ei Arielia voi yhdellä kädellä tukevasti nostaa, vaan toisella tuettava jo myös takapäätä.Päivä 8 - 16.07.2012

Ruuti yllätti Arielin taas järvivesipesulla.

Arielin vasen silmä on alkanut rakoilemaan, varmaan pari päivää tässä vielä menee ennenkuin silmä on kokonaan auki, ja kunnes Ariel alkaa sillä näkemään. Oikea silmä on vielä visusti kiinni.

Viime yö oli ähkyinen, mutta laitettuamme Arielin kylmälle kaakelille nukkumaan ja/tai pehmeälle sängylle möngertämään, tasoittui vatsan toimita ja Arielkin pääsi nukahtamaan tyytyväisenä pikkupossuna pitkille unille. Ariel syö noin 5-10min noin kolmen tunnin välein.

Arielin turkki on alkanut muuttumaan samettisesta pöyhkeammaksi pehmeämmäksi.


Ariel - 1 vkPäivät 9-11 - 17-19.07.2012

Ariel on nyt jo yli 2.5kg ja kasvaa tasaisesti. Siirsimme Arielin isompaan aitaukseen viikon ikäisenä, jotta Arielilla olisi enemmän liikkumatilaa ja mahdollisuus harjoittaa kävelyään. Ariel on jo pari viimeistä päivää harjoitellut neljälle jalalle nousemista, mutta tänään (päivä 11) Ariel osaa sen jo "hyvin", vaikkakin horjuvasti. Ariel osaa kammeta takajalat takapään alle ja työntää niillä siten että puksahtaa kuonolleen :-). Vielä ei takapään liikkeet ole niin hallittuja ja nopeita etteikö kuonolleen horjahtelisi lähes joka askeleella. Pari päivää vielä niin liikkeetkin alkavat olemaan koordinoidummat. Yleensä olemme siirtäneet pennut "yläkertaan" eli pois pentuhuoneesta olohuoneeseemme noin 2.5-3 viikkoisena, jolloin liikekin alkaa sujumaa nopeammin, pennut ovat avanneet silmänsä ja kuulevat jo hyvin. Vielä siis noin viikon verran ennenkuin mietimmekään Arielin tutustuttamista pihan ihmeisiin. Ariel ei muuta muiden koirien luokse lainkaan (koska kaksi koiristamme käy näyttelyissä), mutta tutustuu kyllä Capriin ja Veraan aikanaan kunhan on vielä hieman vanhempi.

Arielin silmät alkoivat rakoilla päivänä 8-9, ja päivänä 10 oli vasen silmä täysin auki, oikea vielä hieman kiinni. Silmät ovat vielä täysin siniset, eli Ariel ei vielä näe niillä muuta kuin varjoja, mutta varmaan viikonloppuun mennessä alkaa niilläkin seuraamaan maailmaa. Ariel ei vielä reagoi ääniin, eli korvat ovat vielä kiinni. Niidenkin pitäisi kahden ikäviikon tienoilla aukeilla.


   
Ariel uudessa aitauksessaan 8 päivää   -   Ariel nukkuu imetyksen jälkeen 10pvPäivät 12 - 20    -   20-28.07.2012

Pikkuveli-Markusta pyydettiin kirjoittamaan tämä seuraava päivitys, sillä Markus on ollut pentuvahdissa nyt lähes koko viime viikon Bettinan hevostilaharjoittelun ajan:

Pentu on nyt kaksi viikkoa vanha ja alkaa kävellä jo neljällä jalalla. Nukkuu sikeästi suuren osan päivistä.Ylä- ja etu hampaat tuntuvat jo, mutta eivät ole vielä tulleet ulos. Keskiviikkona Ariel on jo alkanut näkemään kiinnostavaa maailmaa, johonka tämä erikoinen pentu on syntynyt. Ariel myös mahdollisesti kuulee. 17. päivänä Ariel alkaa jo kävella mihin suinkin haluaa ja tunkee päänsä mihin sattuuukin. Ariel kasvaa kasvamistaan ja keskellä kirkasta päivää haukahti ensimmäistä kertaa ja erittäin kovaa, että Ruutikin tuli katsomaan mikä oli vialla...

Eilen (päivä 19) Etu- ja alahampaat puhkesivat esille ja on tarjottu kanaa syötäväksi ja nuoleskeleekin sitä iloisesti.(Varmaan tulee tykkäämään kanasta) Yötkin tulee meille helpoimmiksi koska pentu syö nyt noin 5-6 tunnin välein.  Ariel myös heitettiin ulos hiekalle Ruutin kanssa ja tuntuui nauttivan siitä...


Päivät 20-28 - 29.07-06.08.2012

Ariel on nyt jo hurjat neljä viikkoa vanha. Liike on jo entisen hoipertelun ja pyllylleen tumpsahtelun sijaan jo suht stabiilia. Edelleen epätasainen maasto saattaa aiheuttaa pyllähdyksiä, mutta liikeratoihin kuuluu jo kävelyn ja nopean kävelyn lisäksi ravi ja laukka. Ravi ei ole vielä puhdasta, mutta siihen siirrytään jos tassut eivät pysy pikakävelyssä enää mukana. Laukka nostetaan jos edessä näkyy jotain kivaa jonne on ihanhetipakko päästä.

Ariel ei ota itsenäisesti vielä katsekontaktia, mutta ei rimpuile jos kädellä suuntaamme pään katsomaan kohti taivasta (= meitä). Pikkuhiljaa pikku-Ariel ymmärtää että silmiinkin saa ja pitää katsoa, luomme siis pohjia jo katsekontaktin hakemiselle. Muuta tokoon liittyvää emme vielä tee perussosialistamisen ja uusiin paikkoihin tutustumisen lisäksi. Ariel on kulkenut sylissä koko tontin ympäri useaan otteeseen, kävellyt puulla, tiileillä, hiekalla. Käynyt nuotiopaikalla haistelemassa ja vajaa tutkimassa. Tutustumisreissut ovat olleet vain lyhyitä parin minuutin leikkihetkiä uusissa paikoissa.

Eri ääniin olemme totuttaneet seuraamalla TV-ohjelmia tietokoneelta pentuaitauksen vieressä, vinguttamalla vinkulelua (se jos mikä aiheuttaa hurjia murinakohtauksia!) ja tutustuttamalla roboottikoiraan joka soittaa eri ääniä, vilkkuu ja liikkuu eteenpäin. Yllättävää kyllä roboottikoira aiheutti pienemmän reaktion (ei reaktiota muuten kuin mielenkiintoa) kuin perusvinkulelun vingutus (murinaa)!

Ariel nukkuu edelleen sisätiloissa, mutta pääsee ulos aina herättyään (pissalle & kakalle) ja leikkimään noin puoleksi tunniksi kerrallaan Ruutin kanssa. Kun väsy alkaa tulla, kannamme Arielin takaisin sisään. Ulkopentuaitausta emme ole vielä(kään) rakentaneet, sillä Arielin perään on (ainakin toistaiseksi) helppo katsoa.

Ariel imee vielä (pidämme huolen siitä, sillä emme halua Ruutin maidontuotannon vielä loppuvan), mutta syö myös noin neljä kertaa päivässa noin puolen nyrkillisen verran kiinteää ruokaa. Olemme antaneet erityisesti kalaa (muikku), sillä pennun on saatava riittävästi lihaa & luuta. Ariel ei osaa vielä purra ruokaansa kovaa saadakseen kanansiivistä myös luuta irti. (Annamme myös päivittäin aina aamuisin sosetta). Arielilla on riittävästi hampaita ja puruvoimaa pystyäkseen siihen, mutta uskallusta purra todella kovaa ei vielä ole. Se tulee ajan kanssa, ehkä vielä loppuviikosta.
(c) Salmelin