Watercubs & Kivisilmän

työskentelevät näyttelynewfoundlandinkoirat

Esittely Koiramme Uutisia Pentuja Harrastukset Artikkelit Kuvagalleria
Turkinhoito Käyttäytyminen ja koulutus Turkin värityksen periytyminen Terveys ja raakaruokinta Lisätietoa rodusta ja rodun historia Vesipelastus ja
-koulutus
SekalaistaAlkuperäinen teksti ja kuvitus: Anna Grabowska, Italia (kennel Logrus)

Luvalla suomentanut ja muokannut: Bettina & Annina Salmelin
Muokkaamisessa avustanut: Marika Mäntylä.

 

NÖFFIN TRIMMAUS

Tarvikkeet:

Sampoo, hoitoaine, kuivia pyyhkeitä, kaksi pesusientä (toinen sampoon levittämiseen, toinen hoitoainetta varten), tehokas kuivaaja, trimmauspöytä, kynsisakset, metallinen kampa, pehmeä harja, sakset, ohennussakset (lovet vain toisella puolella), veitsikampa
 

------

Työtä säästäviä ja lopputulosta parantavia vinkkejä:

 - Jos peset nöffin huonolla sampoolla ja hoitoaineella, turkista tulee huonokuntoinen ja turkki takkuuntuu uudestaan paljon helpommin.

 - Kannattaa satsata laadukkaisiin välineisiin. Etenkin kuivuriin ja saksiin!

 - Ilman trimmauspöytää pärjää, mutta pöytä helpottaa työtä ja säästää trimmaajan selkää. Koira myös pysyy paremmin paikoillaan pöydällä.

 - Ennen trimmaamista koiran tulee olla takuton, pesty ja kuiva. Tehokkain ja paras tapa nöffin kuivaamiseen on koirille tarkoitettu kuivain (esimerkiksi K9-III), joka puhaltaa kylmää ilmaa. Hiustenkuivaaja on liian tehoton ja osa hiustenkuivaajista puhaltaa vain kuumaa ilmaa. Kylmää ilmaa puhaltavia hiustenkuivaajia voi kuitenkin käyttää korvien ja kuonon kuivaamiseen. Koira kannattaa trimmata, kun se on kuiva, esimerkiksi seuraavana päivän pesun jälkeen.

 - Parhaaseen tulokseen pääsee kun trimmaa näyttelykoiran joka toinen tai kolmas viikko. Kotikoiran turkki kannattaa pestä joka kolmas kuukausi jotta turkki pysyy hyväkuntoisena.

 - Jos turkki on kuiva, öljyä se ennen pesua.

 - Kun opettelet trimmaamista, älä tee sitä muutamaa päivää ennen näyttelyä, sillä väärin leikattu turkki vaatii aikaa kasvaakseen takaisin. Parempi leikata liian vähän kuin liian paljon.

 - Newfoundlandinkoiralla tulee olla keskipitkä turkki, ilman höttöisiä ylipitkiä karvoja. Trimmatun koiran pitää kuitenkin näyttää luonnolliselta, joten turkkiin ei saa jäädä leikkausjälkiä. Leikkausjäljet saa tasoitettua pois ohennussaksilla. Opetteluvaiheessa ei muihin kuin ohennussaksiin kannata koskea.

 - Kun koira on trimmattu, kannattaa pyytää toista ihmistä esittämään sitä ja katsoa itse, mitkä kohdat vaativat vielä trimmaamista.

 - Kikkakolmosena voi printata kaksi kuvaa: toinen omasta koirasta asennossa, toinen näyttelytähdestä. Vertailee kuvia ja piirtää paperille, mistä pitää leikata. Koira kun näyttää erinäköiseltä läheltä ja kaukaa katsottuna.

 --------


Pesu


Kastele koira suihkussa kädenlämpöisellä vedellä huolellisesti. Ole kuitenkin tarkkana, ettei vesi oli liian kuumaa, sillä nöffin alavilla huopaantuu jos lämpöä on liikaa. Laita kasteluvaiheessa tilkka hoitoainetta pesusieneen, niin pinta jännitys rikkoontuu ja koira kastuu.  Hiero sampoo turkkiin pesusienellä,  jotta sampoo levittyy tasaisemmin. Muista hieroa myös kuonoon, silmien väliin ja korvien alle, mutta ole varovainen. Hiero lisää sampoota kunnes koko koira vaahtoaa. Huuhtele sampoo huolellisesti pois koirasi turkista, silla kuivunut sampoo kutisee iholla. Jos turkki tuntuu vieläkin likaiselta, sampo
ota uudestaan.

Laita seuraavaksi hoitoaine turkkiin pesusienellä. Anna hoitoaineen vaikuttaa muutama minuutti ja huuhtele pois. Hoitoaine palauttaa rasvan turkkiin, joten panosta laadukkaaseen hoitoaineeseen. Voit laittaa enemmän hoitoainetta tiettyihin kohtiin ja korostaa niitä kohtia. Jos esimerkiksi laitat kylkiin enemmän hoitoainetta, saat koiran muodot paremmin esiin. Jos näyttely on seuraavana päivänä, huuhtele kokonaan pois, jos ei, niin voit jättää hieman turkkiin.

Odota, että suurin osa vedestä tippuu pois (voit auttaa puristamalla tassuja), kuivaa sitten pyyhkeillä pyyhekuivaksi ja nosta koira trimmauspöydälle. Ihmisten pyyhkeet eivät ole yleensä tarpeeksi imukykyisiä, joten suositeltavampaa on käyttää vaikkapa PetTowelia.

Useat sampoot ja hoitoaineet eivät ole riittävän vahvoja nöffin turkkiin vaan jättävät sen liian pörröiseksi, siksi olisi hyvä jos saisit kokeilla tuotetta ennen ostamista. Näyttelyistä saatavat laimennettavat sampoot ja hoitoaineet ovat parempilaatuisia kuin marketeissa myytävät hoitosampoot. Laatuun kannattaa satsata. Jos peset huonolla sampoolla ja hoitoaineella turkista, voi tulla huonokuntoinen ja takkuuntuu uudestaan paljon helpommin.

Ruskean nöffin turkki on yleensä pehmeämpi ja kevyempi kuin mustan, ja siksi se tarvitsee myös tehokkaampaa hoitoainetta, jotta koira ei näyttäisi pyöreältä karvapallolta. Hyväksi havaittu hoitoaine ruskealle nf-koiralle on Groomer’s Edge Re-Fur-Bish. Ruskealle hyvä sampoo on Groomer’s Edge Midnight White. Mustalle koiralle Jean Peau Volume ja Jean Peau Elegance toimivat paremmin.

Jos et ole menossa näyttelyihin (minkkiöljy on näyttelyissä kielletty aine), kannattaa turkkiin sumuttaa minkkiöljyä. Se rasvoittaa turkin ja helpottaa puhtaana ja takuttomana pitoa. Minkkiöljy antaa turkille kauniin kiillon ja pitää myös punkit loitolla.

Turkin öljyäminen
 

Kuivaus

Puhalla ensin turkista kaikki irtovesi pois, varo silmiä, kuonoa ja korvia. Kuivaa aina turkinsuuntaisesti. Aloita yläosasta, eli kuivaa ensin niska, etene selkään ja haaruksia kohden. Jos koirallasi on lainehtiva turkki, voit harjata ja kuivata samaan aikaan, mutta varo ettet vahingossa naarmuta ihoa.  Kuivaa seuraavaksi rinta, vatsa, kyljet, etumus, takamus ja häntä. Kuivaa karvat varpaiden välissä ylöspäin. Viimeiseksi kuivataan pää (ylöspäin otsapenkereen mukaisesti). Kun koira on täysin kuiva, voit alkaa harjata ja kammata sitä. Korvakarvat kihartuvat helposti, eli metallikampaa tarvitaan kuivatessa. Jos turkki kihartuu liikaa, voit aina pintakastella sen uudestaan ja puhaltaa kuivaksi.

Harjaus ja kampaus

Harjaa ensin koko turkki läpi, ja sen jälkeen kampaa koira huolella. Jos koiralla on takkumattoja, niin aloita niiden selvittäminen latvoista juureen päin. Jos matto on iso, voit leikata sen kahtia karvan suuntaisesti, jolloin selvittäminen onnistuu. Älä leikkaa mattoa pois juuresta vaan selvitä takut.

Aloita harjaaminen takamuksesta: Nosta toisella kädellä karva ylös ja kampaa kätesi alta ihosta asti hännän suuntaisesti.  Sitten toinen takajalka, varovasti jalkojen väli, häntä kärjestä juureen.

Harjaa seuraavaksi selkä: takapäästä niskaan, sitten kyljet vatsasta selkään. Muista kammata huolellisesti kainalot.

Viimeiseksi etupää: etujalat, kaula, korvat (sekä alta että päältä, muista tarkistaa että korvatasku on auki) ja pää. Leikkaa kynnet ja puhdista korvat.

Trimmaus

Trimmaaminen vaikuttaa koiran ulkonäköön melkoisesti.

Ennen trimmaamista

Trimmaamisen jälkeen 

 


Tassut
Aloita aina etutassuista. Ensin tassun pohja, leikkaa ylimääräiset karvat tassun pohjasta pois.

                

Nosta tassun päälikarvat karstalla ylös ja leikkaa suorilla saksilla pehmeästi kaareva kissantassun näköinen piparkakku, älä leikkaa liikaa. On täysin makuasia, haluaako kynsien näkyvän vai ei. Kynnet eivät saa kuitenkaan näkyä kokonaan. Jos kuitenkin saksit vahingossa liikaa - ei hätää, tassukarvat kasvavat pian takaisin. Kinnerkarvojen pitää koskea maahan ja nousta sitten kaarevasti ylöspäin.

 

Leikkaa samalla lailla takatassut.

Vaihda sakset ohennussaksiksi ja käytä vain niitä ja kampaa tästä eteenpäin. Leikkaa aina karvojen suuntaisesti, älä ikinä ylöspäin -kampaa karvat siitä osasta, jota käsittelet ja leikkaa, kampaa, leikkaa, kampaa, leikkaa.. Leikkaa näin koko loppu turkki.


Etumus

Leikkaa ensin haituvat pois. Ensin jalan takaosasta, sitten ulkopuolelta ja sisältä. Jos koiralla on kapea rinta, leikkaa reippaammin sisäosasta.

Tavoitteena ovat puhtaat linjat, joten leikkaa kaikki häiritsevät karvatupot pois.

Takamus

Sama sääntö kun etutassuissakin, katso takaa ja trimmaa karvat alaspäin kintereestä takapuoleen. Leikkaa jalkojen sisäpuolelta enemmän, jos koira on ahdas takaa, vähemmän jos koira liikkuu oikein.

Etsi takakulmaukset, leikkaa ylimääräiset haituvat pois polven alapuolelta ja kintereestä. Nöffillä tulee olla lyhyet kintereet, trimmaa karvat alkaen kintereestä alaspäin 45° kulmassa, alaosa suorassa kulmassa maahan kuva osoittamalla tavalla.

Rinta

Rintakarvat kasvavat usein liian pitkiksi. Erityisesti kaulankohta tulee trimmata tarkasti. Kakkosleuka pois. Liian pitkät karvat rintaluun alapuolella saavat koiran näyttämään lyhytjalkaiselta, joten leikkaa siten, että rintaan muodostuu pehmeä kurvi. Trimmaa ylimääräiset karvat rinnan sivuilta alaspäin, edeten korvista alarintaan.

Alalinja  

Aloita takapäästä edeten eteen, ensin vasen takajalka, sitten oikea takajalka. Trimmaa vatsakarvat ja rintakarvat aloittaen takapäästä kainaloon asti. Älä leikkaa liikaa, jotta jalat eivät näytä suhteettoman pitkiltä, mutta älä myöskään liian vähän, jotta jalat eivät näytä liian lyhyiltä.

Kainalot

Nosta vuorotellen etutassut ylös ja laikkaa kainalokarvat pois, yhdistäen rinnan alalinjan.Nyt kuvittele koira edestä: Alalinjan tulee olla pyöristetty rintakehän mukaisesti. Eli pelkän alalinjan suoristaminen ei riitä.

                      ennen                                                     jälkeen                                                       ei näin!!

Muista trimmata myös kainalot puhtaiksi, muuten ylipitkät kainalokarvat näkyvät liikkeessä.


Ylälinja
Yleensä ylälinja ei tarvitse trimmausta, mutta joskus niskakarvat ja/tai takapuolen päälliskarvat ovat niin tiheässä ja antavat harhaanjohtavan vaikutelman liian korkeasta niskasta tai takapäästä. Älä käytä saksia, vaan ohentavaa 'veitsikampaa' poistaessasi ylimääräistä pohjavillaa.


 
                               ennen                                         jälkeen                            ennen                                                jälkeen

Häntä
Hännän trimmaaminen ei ole aina välttämätöntä. Hännän pitäisi olla kuin lippu.

Pää
Aloita aina korvista. Trimmaa pois korvalehden yli menevät karvat poskiin asti. Muista kammata alaspäin. Korvien kärkien tulee olla pyöreät, ei suipot.

Nyt korvan alta. Trimmaa 'rasvaiset' ja likaiset karvat pois korvan alta. Aloita poskesta ja etene kaarevasti alaspäin, korvantaskua kohti. Toista uudestaan lähempänä korvan silmienpuoleista reunaa ja jatka korvataskuun asti.

Yleensä korvien takana kasvaa ylipitkiä, pehmeitä karvoja. Trimmaa ne pois, korvanpoimusta alaspäin edeten.

Ja lopuksi päälaki. Kampaa ensin karvat pystyyn ja tasoita sen jälkeen ylipitkät karvat pois, pyrkien kohti pyöreyttä.

 

 

 

(c) Salmelin