Watercubs & Kivisilmän

työskentelevät näyttelynewfoundlandinkoirat

Esittely Koiramme Uutisia Pentuja Harrastukset Artikkelit Kuvagalleria
Turkinhoito Käyttäytyminen ja koulutus Turkin värityksen periytyminen Terveys ja raakaruokinta Lisätietoa rodusta ja rodun historia Vesipelastus ja
-koulutus
Sekalaista




Tarvikkeet ja valmistautuminen synnytysta varten



Tarvikkeet:
 

Synnytys:
-pienia pyyhkeita (kuluu noin 3 per pentu synnytyksessa)
-desinfioivia kasipyyhkeita
-kumihanskoja (kertakayttoiset)
-5ml laakeruiskuja
-kynsilakkoja (eri vareja) pentujen merkitsemiseen
-hunajaa jos ema ei nuole
-pentuvaaka
-lampomittari seinaan
-kello seinalla
-pentukorit x 2
-lyijykynia + paperia seinaan
-valmis pentutaulukko johon merkitaan tarkeat asiat: kellonajat, pentujen tunnistusmerkinnat, istukat yms.
-pentumaitoa
-emalle vesikippo ja vetta helposti saatavilla
-kokista ja evasta (suklaa) sinulle jos synnytys venyy
-korvatulpat itsellesi!
-paansarkypilleri itsellesi!
-panta emalle
-hammaslankaa napanuorien sitomista varten
-sakset napanuorien leikkaukseen
-kamera (ladattu ja muistikortti tyhjennetty!)
-paljon isoja roskasakkeja
-pieni roskakori pentuaitauksen viereen
-lehti/kirja tai jotain muuta tekemista
-kannykka (ladattu!)
-paivystavan elainlaakarin puhelinnumero ja ajo-ohjeet paperilla (tankattu auto ja valmistettu eman kuljetusta varten jos elainlaakari ei paase tulemaan)!
-rahaa mahdollisia elainlaakarikuluja varten
--------

Synnytyksen jalkeen:

Imetys ja pentujen pissautus
-WC-matto imetysalustaksi
-vauvojen kosteuspyyhkeita (babywipes) PALJON!
-nenaliinabokseja PALJON!
-panta emalle

Pentutilaan ja pentujen hoito:
-desinfioivia kasipyyhkeita
-vauvojen kosteuspyyhkeita (babywipes) PALJON!
-nenaliinabokseja PALJON!
-kynsilakkoja (eri vareja) pentujen merkisemiseen kun varit kuluvat
-pentuvaaka pentujen painojen tarkkailuun
-lampomittari seinaan
-kello seinalla
-pentukorit x 2
-sateilylammitin pentukorien ylapuolelle
-lyijykynia + paperia seinaan
-maalarinteippia kiinnitat papereita seinaan yms.
-emalle vesikippo ja vetta helposti saatavilla
-kokista ja evasta (suklaa) sinulle pentuvahtivuoroon
-sakset pentujen kysien leikkaukseen
-kamera (ladattu ja muistikortti tyhjennetty!)
-kannykka (ladattu!)
-paljon isoja roskasakkeja
-pieni roskakori pentuaitauksen viereen pissapapereita varten
-lehti/kirja tai jotain muuta tekemista itsellesi
 

 

Tarvikkeiden selitykset:

Varaa pentuhuoneeseen desinfiointiaineita, kumihanskoja (kertakayttoiset) ja lattian pyyhkimista varten desinfioivia pyyhkeita (esim Mr Propre). Desinfioivat kasipyyhkeet ovat katevia silla niilla voit nopeasti pyyhkia liat lattialta (synnytysveret, pentujen jalkeiset, ja myohemmin pissat ja kakat) ja muutenkin pitaa paikat helpommin puhtaana.

Tarvitset useamman parin kertakaytto kumihanskoja, jotta voit helposti ottaa aina pennut vastaan eman tyontaessa ja saat pidettya katesi mahdollisimman puhtaina. On nopeampaa heittaa likaiset hanskat roskiin ja laittaa uudet tilalle, kuin pesta kadet aina joka kerta kun ne tulevat hieman verisiksi/likaisiksi.

Tarvitset sakset napanuorien katkaisemiseen jos narttu ei itse pure niita poikki. Pentujen napojen sitomiseen kannattaa kayttaa hammaslankaa, jos emon jarsima napanuora ei ole siisti. Varaa pentuhuoneeseen varmuuden vuoksi hunajaa, jota voit hieroa pennun turkiin jos emo ei suostu nuolemaan vastasyntynytta pentua. Tarvitset myos pienia pyyhkeita pentujen kuivaamiseen ja lammittamiseen (vahintaan 3xpentu). Pienet pyyhkeet (n. 20cmx20cm) ovat katevampia kuin isot kompelot, silla niihin voit helposti kaaria pienen pennun. Voit myos helpommin asettaa pienen pyyhkeen pentujen ymparille pesukoriin (pentukori) jokaisen pennun mukana, ilman etta kori tayttyy pelkista pyyhkeista!

Tarvitset vahintaan kaksi koria pennuille, pentujen turvallisuuden vuoksi. Caprin ensimmaisen pentuetta varten rakensimme oikeaoppisen pentulaatikon, mutta noffin kokoiselle koiralle laatikosta oli vain haittaa. Emme pystyneet kunnolla liikkumaan pentuhuoneessa tilan puutteen vuoksi. Sinun on huomattavasti helpompaa laittaa pennut lampimilla vilteilla vuorattuihin pesukoreihin. Voit asettaa korin emon lahettyville, mutta sinun ei tarvitse pelata eman astuvan vahingossa pentujen paalle. (huom! Tarkkaile kuitenkin ettei ema yrita itse asettua koriin :-) ).

Varmista myos etta korien laidat ovat tarpeeksi korkeat etteivat pennut kiipea heti yli. Jo parin paivan ikaisilla pennuilla on jo niin paljon voimaa ja ketteryytta, etta nousevat helposti korin seinamaa yllattavan korkealle!

Kaksi koria on kateva maara, silla sinun on huomattavasti helpompi pitaa lukua pennuista: ovatko ne syoneet, odottavatko ne viela imetysvuoroaan, tarviiko pentua kakkauttaa. Aina kakkautettuasi imetetyn pennun, laitat sen tyhjaan koriin. On myos hyva idea pitaa nartulla pantaa kaulassa, silla pystyt nopeasti nappaamaan kiinni koirasta jos se on nousemassa kesken imetyksen, tai jos sita pitaa muuten ohjailla pentuhuoneessa oikealle kyljelle makaamaan. Narttu on hyva muistaa laittaa aina kaskyn alle kun olet vaihtamassa imevaa pentua tai pissauttamassa toista, ettei se vahingossa nouse ylos kesken imetyksen.

Kynsilakan avulla erotat pennut helposti toisistaan. Merkki kannattaa laittaa pentujen hannanpaahan, ei tassuihin. Hannanpaamerkit kuluvat huomattavasti hitaammin kuin tassumerkit. Hannanpaa merkit nakyvat myos hyvin pentujen imiessa nisilla (ja valokuvat!). Varmista etta lakka nakyy tummasta pentuturkista, eli valta lapinakyvia ja samansavyisia vareja. Jos lakkojen vareja ei ole tarpeeksi, voit aina jattaa muutaman pennun merkitsematta, tai merkita strategisesti eri variset tai sukupuoliset pennut samoilla vareilla. Esim jos olet merkinnyt urospennun sinisella lakalla, voit ihan hyvin merkita seuraavan nartun sinisella lakalla. Lakkaa kannattaa laittaa pennun hantaan vasta kun se on syonyt ja pissannut, eli taysin relaksoitunut. Nain lakka ehtii kuivua ennenkuin pentu ehtii aktivoitua ja sotkea itsensa ja pentuesisaruksensa.

Tarvitset vauvoille tarkoitettuja kosteuspyyhkeita (babywipes) ja nenaliinabokseja. Niita kuluu erittain paljon, silla pennut on pissautettava ja kakkautettava aina ennen ja jalkeen ruokailun. Jos ema nuolee pennut mielellaan, anna sen hoitaa kakkautus, mutta varmista aina etta pentu tosiaan kakkaa eika vain ahky ja puhku eman nuollessa sita. Vaara on ummetus, jos kakkoja ei ala nakymaan. Voit myos kayttaa WC-paperia pissautukseen, mutta sinun on huomattavasti helpompaa ja nopeampaa ottaa pari nenaliinaa boksista pennun kakatessa kuin kaaria WC-rulla auki ja repia paloja samaa vauhtia irti.

Nenaliinoja kannattaa kayttaa pissautukseen, mutta kosteuspyyhkeet ovat parempia kakkautukseen. Vera ei ollut alkujaan kovin innostunut nuolemaan pentujen kakkoja (pissat kylla, muttei kakat), joten jouduimme hieromaan pentujen mahoja ja pyllyja nenaliinoilla jotta ne eivat saisi ummetusta. Huomasimme jo ensimmaisen paivan jalkeen, etta usealla pennulla oli kuivunutta kakkaa pyllyssa ja yhdella oli jo pieni “tulppa”. Pyyhkiessasi kosteuspyyhkeella, kakka ei kovetu ja saat puhdistettua kaiken pois paremmin. Lisaetuna kosteuspyyhe, kuten nimi antaa ymmartaa on kostea ja muistuttaa enemman emon kielta. Tama auttaa stimuloimaan kakkausreflekseja kuivia nenaliinoja paremmin.

Osta paljon isoja roskasakkeja, silla pennut ulostavat ja useasti. Pida kuitenkin pienta roskakoria imetysalueen lahella, silla sita on helppo liikuttaa ympari pentuhuonetta, ja joudut tyhjentamaan sita useammin (=hygieenisempaa kuin pitaa suurta haisevaa koria nurkassa). Tyhjenna kori tarpeeksi usein isoon roskasakkiin. Pida pentuhuone mahdollisimman siistina ja organisoituna, jotta kaikki tavarat on helposti loydettavissa ja kaikki pissapaperit aina suoraan roskakorissa.

Pentuhuoneessa on oltava vaaka, jolla voit seurata pentujen painoja ja tiedat ketka ovat menettaneet/saaneet painoa edellisesta imetyksesta. Voit myos jakaa pentueen kahteen koriin pentujen painonnousujen/syntymapainojen mukaan. Pari ensimmaista paivaa, meilla oli pennut jaettu kahteen koriin siten, etta molemmissa oli kaksi vahiten ja kaksi eniten painoa saanutta pentua. Veran takanisista tuli enemman maitoa kuin etummaisista, eli laitoimme hitaammin kasvavat ns. hyville nisille.

Pentupainotaulukko:
 

Paivays ja kellonaika Pentu 1 Pentu 2 Pentu 3 Pentu 4 Pentu 5 Pentu 6 Pentu 7
26.11.2009    00:00 paino (g) ...          
03:00 ...            
06:00              


Tee pentutaulukko valmiiksi. Synnytyksen aikana sinulla on niin paljon muuta tekemista, etta valmis taulukko on yksi asia vahemman joka sinun on tehtava pentujen vinkuessa ja eman touhutessa pentujen kanssa. Taulukossa kannattaa olla paivamaara ja kellon aika, pennun kutsumanimi, tunnistuslakan vari, syntymapaino ja muuta sarake johon voit kirjata josko navat on sidottu, syntyiko paa edella, mitaan muuta huomioitavaa...
 

Syntymataulukko:
 

  Kellonaika (huom. 00:00 muodossa) Pennun kutsumanimi Syntymapaino (g) Sukupuoli ja vari Kynsilakan vari MUUTA (oliko nestetta keuhkoissa, pitiko elvyyttaa yms. Tuliko jalkeiset mukana (kellonaika!).)
PENTU 1            
PENTU 2            
Jne..            


Kannattaa myos teipata tyhjat paperit/patkat maalarinteippia pentuhuoneen seinaan, joihin myohemmin kirjoitat pentujen kutusmanimet/tunnistusmerkinnat. Pennut ovat pienina hyvin saman nakoisia, ja myohemmin pentukuvia selatessasi sinun on vaikea nahda mika on pentu on kuvassa. Jos otat pennun nimesta kuvan ennen itse kuvan ottamista, tiedat tasan mista pennusta on kyse.

Lyijykyna on aivan valttamaton! Kuulakarki- ja mustekynilla et saa kirjoitettua markaan tai likaiseen paperiin. Lyijykynalla voit myos kirjoittaa helpommin seinalla oleviin papereihin. Mikaan ei ole turhauttavampaa kuin etsia toimivaa kynaa penturumban keskella.

Seinaan teipattavaa lampomittaria ei sovi unohtaa, silla sinun on varmistettava etta pentuhuone pysyy tarpeaksi lampimana ensimmaiset paivat (28 astetta C). Teippaa mittari paikkaan josta naet sen koko synnytyksen ajan. Pentuhuoneeseen kannattaa hankkia sateilylammitin, koska ilmalammitin tekee huoneesta helposti liian lampiman imettavalle nartulle. Itse suosimme 400w perushautomalamppua, joita voit hankkia useimmista rautatarvikeliikkeista. Teippaa seinaan hyvin nakyvalle paikalle myos kello, jotta tiedat pentujen tarkat syntymaajat ja osaat arvioida seuraavan imetyksen ajankohdan. Usein kuitenkin narttu osaa arvioida hyvat imetysvalit. Vera imetti pentuja noin puolen tunnin valein parina ensimmaisena paivana. Itse imetys kesti noin puolitoistatuntia. Sunnuntaihin mennessa imetyksen vali oli venynyt jo kahteen tuntiin ja imetys kesti noin tunnin.

Pentuhuoneessa on hyva olla muutama WC-matto (1mx1m), jotka on kateva laittaa pentujen alle emon imettaessa. Taitoimme maton kaksinkerroin ettei kylman kaakelilattian viileys haittaisi pentuja. Kaksinkerroin taitetu matto pysyy myos paremmin paikoillaan, pentujen potkiessa sita etsiessaan parempaa nisaa. Lattialammityksen jouduimme kytkemaan pois paalta, silla muuten Veralla olisi aina ollut liian tukala olo pentujen kanssa. Capria lattialammitys ei ollut haitannut. WC-matto myos pentuaitauksessa antaa mukavasti tukea kavelya harjoittaville pennuille.

Jos emolta ei tule tarpeeksi maitoa, kaupasta ostettu pentumaito on helppo antaa 5ml laakeruiskulla. Vauvan tuttipullot ovat liian isoja ja kompeloita vastasyntyneiden imettamiseen. Jos pentu on haluton tarttumaan eman nisaan, voit aina “pakkosyottaa” pari tippaa pentumaitoa herattaaksesi pennun ruokahalun. Kun pentu imee ruiskua, laita se emon nisalle, silla eman maito on aina parempaa kuin pullomaito. Emaa varten tarvitset kuitenkin vahintaan pari purkkia pentumaitoa. Maito on emalle hyvaa vararavintoa ensimmaisten imetyspaivien ajan. Anna pentujen aina juoda niin paljon eman maitoa kuin mahdollista (kunhan pennut eivat saa ahkya!) silla kaupan pentumaidossa ei ole pennuille tarkeita vasta-aineita jotka loytyvat eman maidosta.

Jos nartullasi on matala kipukynnys ja jos se on kova-aaninen, kannattaa harkita korvatulppien hankkimista synnytyksen ajaksi. Jatkuva ulvominen ja haukkuminen aiheuttaa usein omistajalle paansaryn, joka haittaa keskittymistasi. Et myoskaan voi rentoutua, ja koko synnytysprosessi on stressaavampi sinulle ja koirallesi. Veran synnytys oli erittain nopea ja hiljainen toisin kuin Veran eman, Caprin, joka oli taas varmasti maailman kova-aanisin koira ainakin synnytyksen aikaan! Capri vinkui lahes koko avautumisvaiheen ja synnytyksen ajan (+36h). On myos hyva idea ottaa paansarkypilleri ennaltaehkaisevasti, migreenisena sinusta ei ole paljon apua nartulle.

Lataa kamera ja tyhjenna muistikortti! Ota myos yhteytta paivystavaan elainlaakariin ja varmista etta elainlaakari on kaytettavissa myos aamun pikkutunneilla. Teippaa elainlaakarin puhelinnumero pentuhuoneen seinalle. Tulosta ajo-ohjeet valmiiksi ja jos elainlaakari on lahella varmista etta tosissaan tiedat reitin. Kannattaa myos ohjelmoida elainlaakarin paivystava numero kannykkaan. Kannattaa kayttaa langatonta puhelinta, silla pystyt liikkumaan vapaammin huoneesta toiseen.

Sinun ei sovi myoskaan unohtaa itseasi. Varmista etta pentuhuoneessa on useampi pullo juotavaa, seka jotain syotavaa jos synnytys venyykin monen tunnin pituiseksi. Itse varaamme alakertaan monta pulloa kokista (kofeiinia ja sokeria) seka pari levya suklaata (energiaa!). On myos hyva idea varata itsellesi jotain tekemista, silla narttu usein rauhoittuu paremmin jos et huomioi sita koko ajan. Sinunkin on hyva rauhoittua, silla synnytys kestaa monta tuntia. Voit vaikka lukea pentukirjat viela viimeisen kerran :-).

Ala unohda nartun nestetysta! Varaa tarpeeksi raikasta vetta koirallesi ja vaihda vesi tarpeeksi usein. Koira ei voi juoda liikaa!

Huomioitavaa pentuhuoneesta:

Pentuhuoneen pitaa olla rauhallisella paikalla, silla vastasyntyneille pennuille ja emalle on tarkeaa etta ne saavat rauhoittua ja nukkua rauhallisella paikalla. Jos perheessa on muitakin koiria, varmista etteivat ne paase viela pentuhuoneeseen. Itse annamme perheen muiden koirien tutustua pentuihin vasta kun ne kavelevat suvereenisti ja siirtyvat alakerrasta ylakertaan noin kolmeviikkoisina.

Nartulle kannattaa laittaa valmiiksi joku viileampi paikka jossa se voi kayda vilvoittelemassa ja nukkumassa. Paikka ei saa olla liian pitkalla pentuhuoneesta, jotta narttu ei stressaannu. Pennut syntyivat meilla alakerrassa saunahuoneessa. Alakerran rappusten alla on viilea kaakelilattia, jossa Vera nukkuu aina imetysten valilla. Kylma lattia viilentaa koiran nopeasti ja Verakin jaksaa pentu-rumbaa paljon paremmin. Tietenkin tama on huomattavasti tarkeampi asia paksuturkkisillaroduilla.

Sateilylammitin on syyta ripustaa valmiiksi pentulaatikoiden ylle. Lammitinta ei kannata laittaa paalle ennen pentujen syntymista, silla huone lampenee hyvin nopeasti ja viilea huone on synnyttavalle nartulle huomattavasti miellyttavampi. Jos mitenkaan mahdollista kannattaa pentuhuone jakaa kahteen: pentualueeseen jossa lammitin ja pentukorit, ja imetysalueeseen. Pentualue on pidettava erittain lampimana, mutta imetysalue kannattaa pitaa hieman viileampana, jotta paksuturkkinenkin narttu jaksaa imettaa. Meilla huoneen lattialammitys laitettiin pois paalta, jotta seinat ja lattiakaakelit pysyisivat viileina. Sateilylammitin pitaa kuitenkin pennut riittavan lampimina. Kaksintaitettu WC-matto estaa pentujen kylmettymisen imetyksen aikana.

Jarjesta kaikki pennutustarvikkeet hyvaan ja helppoon jarjestykseen ja mieti jo etukateen missa ja miten olet synnytyksen eri vaiheissa. Jos teita on useampi auttamassa, miettikaa jo etukateen kuka tekee mita. Kuka ottaa pennut vastaan, kuka punnitsee ja hieroo pentuja, kuka on vastuussa nartun rauhoittamisesta.. Organisoi kaikki mahdollisimman helpoksi, silla kun synnytys alkaa voi keskittymiskykysi karsia ja hermostut helpommin jos et loyda tarvitsemiasi tavaroita. On tarkeaa pysya rauhallisena ihan jo nartunkin vuoksi.

----

 

(c) Salmelin