Watercubs & Kivisilmän

työskentelevät näyttelynewfoundlandinkoirat

Esittely Koiramme Uutisia Pentuja Harrastukset Artikkelit Kuvagalleria
Turkinhoito Käyttäytyminen ja koulutus Turkin värityksen periytyminen Terveys ja raakaruokinta Lisätietoa rodusta ja rodun historia Vesipelastus ja
-koulutus
Sekalaista

(ruokinta, kasvikset, taulukot)


Ruokinta


BARF
tulee sanoista Bones and Raw Food (tai Biologically Appropriate Raw Food, miten kukin itse mieltaa). Siinä sen syvin olemus onkin: syöttää koiransa luonnonmukaisesti, eli raakaruokinnalla.

Anna kaikki aina raakana! Luiden rakenne muuttuu kypsentaessa vaaralliseksi!

Aikuisen noffin ruokinnassa on tarkeää muistaa ettei kaikkea tarvitse saada päivittäin, vaan kuukauden sisään. Pennulla ruokinta on tärkempää, keskimäärin viikon sisään pitäisi saada kaikki tarvittava Ruokintataulukot

Tärkeintä raakaruokinnassa on tarkkailla koiraa (käytännössä ulosteita ja turkin kuntoa) ja REAGOIDA. Jos ulosteet ovat valkoisia ja kovia, tulee lisätä ”pehmeän” ruoan osuutta ja päinvastoin; Jos ulosteet ovat löysiä, tulee ”kovaa” ruokaa lisätä.

Syötettävän ruoan voi karkeasti jakaa erilliseen kolmeen ryhmään:

1.     ”Kova ruoka”, eli luu-ateriat (lihaiset luut). Liha-luu suhde tulisi olla 50:50. Käytännössä hyviä liha-luu suhteita löytyy mm. kanasta, kalkkunasta ja kylkiluista. Talvisin voi yrittää etsiä rasvaisempaa lihaa, silla energian kulutuskin on silloin suurempi. ytyy kuitenkin muistaa että lihaisten luiden lihaprosentin pitää olla vähintään 50%.
HUOM! Luiden kuuluu olla ns. ’pehmeita’ luita, eli esimerkiksi naudan reisiluut ovat huomattavasti liian kovia ruoka-luiksi. Reisiluut ovat kelpoja ajankuluksi.
 

2.    ”Pehmeä ruoka” eli liha, sisäelimet (maksa, munuaiset, sydän, maha) ja kala. Maksassa on paljon vesiluiotonta A-vitamiinia, eli liikaa ei saa antaa. Munuaista, sydäntä ja lihaa voi surutta antaa enemmissä määrin. Mahan tulee olla pesemätöntä. Maha on myös erittäin rasvaista, eli täytyy varoa ettei anna liikaa. Kala on mitä parasta ruokaa: siitä löytyy tarpeellisia öljyja ja rasvoja. Mita enemmän kalaa pystyt syöttämään, sen parempi. Kala kelpaa myös ainakin osaksi lihaisten luiden sijaan, silla kala syötetään kokonaisena, ruotoineen päivineen.

3.     Kasvissoseet. Kasvissosetta annetaan, jotta koira saisi tarvitsemansa vitamiinit (myös vesiliukoiset) ja hivenaineet yms. jotka susi saisi raadon vatsasta. Kasvissoseita tulisi antaa riittavan usein vesiliukoisten vitamiinien vuoksi. Kasvissose kuuluu ”pehmeisiin” ruokiin.
Kasvissose pitää käyttää pakastimen kautta, sillä koiran elimistö ei pysty itse rikkomaan kasvien soluseiniä.

                Kasvissoseiden valmistus
Tarina: Kasvissoseiden valmistus syksy 2008; 70 litraa päivässä

 

Peukkusaantona :
kasvissosetta ¼,
pehmeaa ruokaa ¼ 
kovempaa ruokaa
½
 

Kovan ruoan jalkeen tulee aina olla pehmeaa valissa jottei vatsa mene liian kovalle. Tarkkailemalla pentua ja antamalla ruokaa kun pentu on nalkainen, muodostat oman sopivan rutiinisi. RUOKI JA REAGOI!

Maaria on vaikea etukateen maaritella, mutta tarkkailemalla koiraa senkin oppii. Aikuinen noffi syo paivittain 1-2% osuuden verran painostaan, pentu enemman. Eli 50kg narttu syo n. 500g- 1kg paivassa.

Lisa-aineta ei tule ruokintaan lisata. Aikuinen koira ruokitaan periaatteessa samalla tavalla kuin pentukin, ruokamaara on vain suurempi eika ruokinnan tule olla yhta tarkkaa.

Pennun Ruokinta   Seuraa kasvattajan ohjeita, nämä ovat vain suuntaa-antavia

Pentu tarvitsee ruokaa paljon, joten useat ruokintakerrat paivassa ovat tarpeen. Voit jakaa ruoan joko kahteen tai kolmeen annokseen taulukon mukaan. Nelja ruokintakertaa on hyva pitaa viela nelikuiseksi, seitsemankuisena kolme ruokintakertaa ja yhdeksankuisena kaksi ruokintakertaa riittaa.

Esimerkki aikataulu voisi olla:
Aamulla klo 8.00 kasvissose
Paivalla klo 12.00 lihaisia luita
Iltapaivalla klo 16.00 lihaa

 

Barffauksen positiivisia puolia:

- vatsalaukunkiertyman  riski vahenee raakaruokinnalla, silla ruoka ei turpoa vatsassa
-
ruokailu kestaa kauemmin
-
hampaat pysyvat puhtaina
-
terveellista ruokaa, tiedat tasan mita annat
-
pysyy aktiivisena, pysyy terveena

 

 

Vinkki: Kesakuumalla ruoan voi antaa suoraan pakastimesta: viilentaa ja syomisessa kestaa kauemmin

 

LUKUVINKKI:   Suomalaiset RAW MEATY BONES - sivut (http://www.rawmeatybones.com/translations/finland/intro.html)

 

(c) Salmelin