Watercubs & Kivisilmän

työskentelevät näyttelynewfoundlandinkoirat

Esittely Koiramme Uutisia Pentuja Harrastukset Artikkelit Kuvagalleria
Turkinhoito Käyttäytyminen ja koulutus Turkin värityksen periytyminen Terveys ja raakaruokinta Lisätietoa rodusta ja rodun historia Vesipelastus ja
-koulutus
Sekalaista

 

 

Trimmausalueet :

 


1. tassuntakakarvat
2. tassukarvat
3. takamuskarvat
4. häntä
5. alalinja&kyljet
6. niska
7. rinta
8. korvat
9. selkä
 

Muista aina kokeille harjoja ja kampoja oman koirasi turkille, sillä turkin tiheys, kovuus ja pituus vaikuttavat siihen minkälaiset välineet sopivat parhaiten juuri sinulle ja koirallesi. Trimmaus- ja turkinhoitovälineiden on myös sovittava juuri sinun käteesi, sillä nöffien turkit vaativat paljon hoitoa ja tulet käyttämään harjoja ym. ainakin viikottain! Kannattaa satsata laatuun, sillä hyvät vâlineet säästävät aikaa ja lopputulos on usein paljon parempi..
 


Perustarvikkeet:

 
harja, puudelikampa, kampa, harava, ohennussakset ja normaalit sakset

 


1.
  
Haravat (vain takamuskarvoihin, alalinjaan ja kylkiin, niskaan ja selkään)

Kampoja on monen tyyppisiä. Haravalla saa haravoida koko turkin läpi lukuun ottamatta etutassukarvoja ja häntää. Ruskean turkille paras on kevyt muovinen, mustalle taas sopii parhaiten painava metallinen. Jos ruskeata yrittää metallisella harjata, lähtee mennessään kaikki karva, kun taas jos mustaa ruskean kammalla, ei mitään lähde irti.

On myös pyöriväpiikkisiä haravoita, toiset tykkää niistä. Itse emme niitä käytä; sillä pyörivät piikit eivät uppoudu turkkiin, joten harjaamisesta ei tule mitään.


pyöreäpiikkinen; kolme erilaista haravaa; oik.mustan turkille parempi, vas. ruskean turkille parempi

2.   Karstat
 

On pehmeä ja kova piikkisiä karstoja, karstat ovat aina liian teräviä nöffin turkkiin (viiltävät karvat pystysuunnassa). Karstoja voidaan käyttää turkin viimeistelyyn (juuri ennen kehää), mutta ei ole suositeltavaa. Käytä mielummin harjaa.

 3.   Kammat (vain takamuskarvat, korvat, selkä)

Kampoja on monenlaisia, on tiheä- ja harvapiikkisiä, metallisia ja muovisia. Parhaiten nöffin turkkiin sopivat metalliset tiheäpiikkiset. Jos piikkien kärjet ovat liian pyöreitä, eivät kärjet uppoa turkkiin ja huomaat harjaavasikin vain päälliturkkia.

Kampoja käytetään korvien selvittelyyn (myös korvien reunat), raajojen, kuonon ja koko rungon kampaamiseen.   Kampoja ei missään nimessä saa käyttää tassukarvojen eikä hännän kampaamiseen sillä kammat repivät karvat pois ja uuden kasvamiseen kuluu turhauttavan paljon aikaa.

Toisenlaiset kammat :

Puudelikampa” (oik.) on mitä paras kampa takapuolen selvittämiseen, sillä aukeaa myös kainalot ja tassukarvat (ainoa kampa jota saa kaikkiin tassuihin käyttää). Kuvassa vasemmalla olevaa kampaa ei kuitenkaan saa käyttää tassuihin, sillä vaikka ne ovatkin rakenteeltaan lähestulkoon identtisiä, on oik. pidemmät piikit ja kampa on taipuisampi. 

4.   Takkukammat, -veitset ja muut välineet

Takkuihin tehoaa ns. ‘takkuveitsi’. Laattoja ei sahata irti vaan ne kammataan veitsen terillä pienemmiksi puikoiksi jotka saa sitten helpommin auki. Takku avataan aina kärjestä juureen päin, ei juuresta kärkeen. 

Takkujen avaamista helpottaa huomattavasti minkkiöljyn käyttö. Se rasvoittaa turkin ja kampa liikkuu sulavammin ja takutkin tuntuvat avautuvan itsestään. 

 5.   Harjat

Harjoilla saa harjata mitä vain, niillä on hyvä harjata häntä ja myös etutassukarvat joihin muilla ’aseilla’ ei ole koskemista. Harja ei auo takkuja vaan poistaa vain suurimmat liat turkista.

    

6.   Kynsisakset

Kynsisaksia on markkinoilla monenlaisia, parhaimmiksi todetut  on allaoleva malli (osta toki tukevampi malli!!). ”Hirttosilmukkka” kynsisakset tylsyvät nopeammin ja löystyvätkin ennen aikojaan. Kannattaa kuitenkin satsata Dremel hiomakoneeseen. Se helpoittaa ja nopeuttaa kynsien leikkaamista huomattavasti ja hiomakoneella saat noffisi kynnet parkettiystävällisiksi.


kynsisakset - Dremel-hiomakone

7.   Sakset

Ohennussakset (vain toisella puolella lovet) ovat kaiken perusta. Niillä siistitään leikkuujäljet pois ja viimeistellään koira. Niihin kannattaa satsata. Oikealla kuvassa on huonot sakset, vasemmalla hyvät. Hyvät ovat ruostumattomasta teräksestä, välit ovat tiheämmässä ja terävät: ne leikkaavat ja niillä saa aikaan hyvää jälkeä. Painavammilla saksilla saa parempaa jälkeä.


   

Tavallisilla saksilla on hyvä leikata mm. alalinja, jolloin ei ole niinkään väliä onko jokainen karva yhtä pitkä vaan että sitä karvaa saa lähtemään ja viivan saa suoraksi. On myös olemassa saksia joissa molemmilla puolilla on lovet, niillä et saa mitään aikaiseksi.

 Tassunpohjakarvat on hyvä leikata pyöreäpäisillä saksilla, että jos koira liikkuu yhtäkkisesti, ei koko tassu ole verillä. Samasta syystä koiran takana ei saa seistä kun koiraa leikkaa, etteivät sakset lävistä leikkaajaa tai jos koira potkaisee.

Äla hanki saksia joissa on lovi molemmilla puolilla, sillä sakset eivät leikkaa nf-koiran turkkia melkein lainkaan.

8.   Trimmauspöytä

Trimmauspöytä säästää trimmaajan selkää, mutta myös pitää koiran aloillaan.

----

 

(c) Salmelin